Organisatie kan eigen teststraat voor corona inrichten

Voor organisaties waar werknemers niet thuis kunnen werken, is het voor de continuïteit van het werk soms heel belangrijk om vooraf al te weten of werknemers met corona besmet zijn. Deze organisaties kunnen nu een eigen teststraat inrichten en krijgen hierbij hulp.

2 februari 2021 | Door redactie

Er zijn genoeg situaties te bedenken waarbij werkgevers liever vooraf weten of werknemers vrij van een coronabesmetting zijn. Organisaties in de zorg hebben daar bijvoorbeeld mee te maken, maar ook als quarantaine de continuïteit van het werk in gevaar kan brengen, hebben werkgevers hier baat bij. Zij kunnen een eigen teststraat inrichten en krijgen hier hulp bij van MKB-Nederland, werkgeversorganisatie VNO-NCW en het ministerie van VWS. Die hulp is niet alleen in de vorm van een website, maar er is ook een financiële regeling voor opgezet. In de teststraat wordt gebruikgemaakt van een sneltest. Het resultaat is binnen een half uur bekend. De test vindt plaats onder supervisie van een bedrijfsarts of arbodienst en de geteste werknemer krijgt zelf de uitslag.

Veel besmettingen op het werk 

Een organisatie die een teststraat inricht, maakt het werken veiliger. Dat is geen overbodige luxe, want werk staat in de top drie van plekken waar veel coronabesmettingen plaatsvinden. De ondersteuning die werkgevers krijgen bij deze Operatie Fastlane is uitgebreid. Behalve aan informatie is er ook gedacht aan raamcontracten, de juridische aspecten, de inrichting van de teststraat, het leveren van opgeleide mensen, het bestellen van materialen en ICT-ondersteuning voor het testen.