Snel definitieve omzet doorgeven voor TVL-subsidie

21 juni 2021 | Door redactie

Ondernemers die over het vierde kwartaal van 2020 de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) hebben gekregen moeten nog één stap zetten voor hun subsidie. Zij hebben nog tot en met 30 juni 2021 de tijd om de definitieve kwartaalomzet door te geven. Aan de hand daarvan berekent uitvoerder RVO het definitieve subsidiebedrag.

Update 25 juni: inmiddels heeft de RVO besloten om deze deadline op te schuiven. Niet 30 juni is de laatste dag om de definitieve omzet door te geven, maar 31 augustus 2021.

De TVL is onderdeel van het enorme pakket aan coronasteun (tool) van de overheid. De regeling dekt deels de doorlopende kosten van ondernemingen, zoals huur en verzekeringen. De TVL loopt ook nog door in het derde kwartaal van 2021.

Definitieve omzet doorgeven aan RVO

Ondernemingen die aan de voorwaarden voldoen kunnen per kwartaal TVL aanvragen. Als de RVO de aanvraag goedkeurt, krijgt de onderneming 80% van de berekende subsidie zo snel mogelijk betaald als voorschot. Vervolgens moet de onderneming de definitieve omzet over het kwartaal doorgeven aan de RVO. Als onderbouwing voor de omzet kan de BTW-aangifte over het vierde kwartaal dienen, of een uitdraai uit het boekhoudprogramma. De RVO geeft op de eigen site nog wat aanwijzingen om foutmeldingen bij het doorgeven van de definitieve omzet te voorkomen. Zo mag een bijgevoegd bestand niet groter zijn dan 10 MB en de bestandsnaam niet langer dan 100 tekens.

Terugbetalen van TVL-subsidie

In het geval van de TVL over het vierde kwartaal van 2020 moet de definitieve omzet vóór 1 juli 2021 zijn doorgegeven. De RVO besluit uiterlijk binnen 16 weken over het definitieve subsidiebedrag. Klopt het werkelijke omzetverlies met de inschatting, dan krijgt de onderneming ook de resterende 20% van de subsidie uitbetaald. Is er meer omzet verloren gegaan dan gedacht, dan krijgt de onderneming méér subsidie. Maar als het omzetverlies minder hoog is dan ingeschat, dan krijgt de onderneming niet de hele 20% of moet zij subsidie terugbetalen. Uitvoerder RVO stelt zich hierbij volgens het kabinet coulant op en heeft de ruimte om de terugbetaling toe te snijden op de onderneming. Als een onderneming minder dan € 500 moet terugbetalen zal de RVO dat bedrag ook niet innen.

Loket tweede kwartaal open in ‘tweede helft van juni’

Voor het volgen van de subsidieafhandeling gaat het beveiligingsniveau vanaf 1 juli omhoog. Dan is een eHerkenning met beveiligingsniveau 3 nodig om in te kunnen loggen bij de RVO.
De reguliere aanvraagperiode voor TVL over het eerste kwartaal van 2021 is inmiddels ook ten einde. Alleen startende ondernemingen kunnen momenteel nog subsidie aanvragen voor deze periode. Het loket voor aanvragen over het tweede kwartaal van 2021 is nog niet open. De openstelling staat vooralsnog gepland voor de tweede helft van juni.

Geen ‘corona-deadline’ missen? Gebruik dan de Ondernemersagenda van Rendement: rendement.nl/ondernemersagenda. Voor het bekijken van deze pagina heeft u een Rendement-account nodig.