Snotneusprotocol tegen griep- en coronabesmettingen

11 november 2021 | Door redactie

Om het ziekteverzuim in de komende maanden niet onnodig te verhogen, is het voor werkgevers aan te raden een ‘snotneusprotocol’ op te stellen. Dat stellen de arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare met het oog op het komende griepseizoen en het toenemende aantal coronabesmettingen.

De arbodiensten, gezamenlijk werkzaam voor zo’n 1 miljoen werknemers, constateren een toename van het gemiddelde verzuimpercentage in Nederland. Die steeg van 3,9% in augustus naar 4,2% in september, onder andere door een toename van het aantal luchtwegklachten. Met de doorgaans meest verzuimgevoelige maanden nog voor de boeg, kunnen maatregelen zoals naleving van de hygiënevoorschriften, afstand houden en thuiswerken of testen bij klachten de gevolgen van corona en de griep beperken.

Ook na negatieve test is besmetting mogelijk

Een snotneusprotocol (tool) verduidelijkt wanneer werknemers wel of niet naar werk komen. De basismaatregel ‘blijf thuis bij klachten’ is volgens de arbodiensten een goede, preventieve maatregel. Snotterende werknemers kunnen ten slotte, ook met een negatieve coronatest, collega’s aansteken.
In het protocol kunnen ook instructies staan voor werknemers die wél naar kantoor komen. Zoals regels rondom de werkplek, hygiënemaatregelen en de omgang met bezoekers en leveranciers. Welk beleid zinvol en mogelijk is, is per organisatie verschillend en afhankelijk van de omstandigheden. Consequentie in de uitvoering van het beleid is in elk geval aan te raden. Daarnaast moet het beleid arbeidsrechtelijk natuurlijk kloppen. Moet een werknemer thuisblijven wegens klachten en kan hij niet thuiswerken, dan moet de werkgever het loon doorbetalen.

Griepvaccinatie is populaire maatregel

Een andere verzuimmaatregel – die dit jaar zeer populair is – is het aanbieden van een griepvaccinatie. De bescherming van de griepprik is echter relatief laag en de voorraad is vaak beperkt. Desondanks zijn er voldoende argumenten voor werkgevers om de griepprik toch aan te bieden aan hun werknemers.

Bijlagen bij dit bericht

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)
E-learning | VideoCollege 12 minuten