Subsidiepercentage TVL omhoog naar 100%

12 maart 2021 | Door redactie

Het kabinet steekt getroffen ondernemers nog een extra handje toe bij het dekken van de vaste lasten. Het subsidiepercentage in de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) gaat in het tweede kwartaal van 2021 omhoog van 85% naar 100%. Dit komt bovenop de fikse uitbreiding van de subsidie die eerder al is aangekondigd.

De TVL is onderdeel van het grote coronasteunpakket (tool) van de overheid. Door de lange duur van de crisis is de bodem van de kas bij veel ondernemingen in zicht of al bereikt. Daarom gaat het subsidiepercentage in de TVL naar 100%. Ook komt er meer geld voor de zogeheten TONK-regeling, die een inkomensaanvulling regelt voor huishoudens.

TVL al fiks verruimd in 2021

In de Kamerbrief (pdf) over de verruiming staat dat de wijziging tijdig verwerkt kan worden in het systeem van uitvoerder RVO. Het hogere percentage geldt zo meteen bij de opening van het loket voor TVL-aanvragen over het tweede kwartaal van 2021. Naar verwachting gaat dit loket ‘in de tweede helft van mei’ open.
De TVL is bedoeld om een deel van de vaste kosten te dekken van ondernemingen die door de coronamaatregelen vrijwel niets verdienen. De regeling is voor 2021 al fiks uitgebreid in vergelijking met 2020. Het maximale subsidiebedrag is opgeschroefd van € 90.000 naar € 550.000 voor mkb’ers. Ook krijgt elke onderneming die meer dan 30% omzetverlies heeft nu 85% van de berekende vaste lasten vergoed (zie ook: Kom ik in aanmerking voor de TVL?)

Rechtszaak om nabetaling TVL

Hoewel de TVL flink is verruimd, zien ondernemingen dat vooralsnog niet terug op hun rekening. De verruiming moet namelijk eerst door de Europese Commissie worden goedgekeurd. Daarna moet uitvoerder RVO alles nog verwerken in de systemen. Organisaties met meer dan 250 werknemers kunnen ook pas daarna TVL aanvragen.
Mkb’ers die TVL aanvragen over het eerste kwartaal krijgen dus in eerste instantie een uitbetaling volgens de voorwaarden die golden in het vierde kwartaal van 2020. Zodra alle aanpassingen klaar zijn, zal de RVO een nabetaling doen. Wanneer dat precies zal zijn, is nog onbekend. Maar volgens eerdere berichten hebben meerdere ondernemers gehoord dat zij nog maanden moeten wachten. Dat duurt Koninklijke Horeca Nederland veel te lang, en daarom is de brancheorganisatie naar de rechter gestapt. De eis is dat de beloofde nabetaling zo snel mogelijk komt. De rechter doet uiterlijk 19 maart uitspraak in deze zaak. De Kamerbrief van vandaag over de TVL meldt overigens nog niets over deze nabetaling.

Oplossing voor ‘verkeerde’ hoofdactiviteit

Ondertussen heeft de overheid ook een oplossing gevonden voor ondernemers die eerder te weinig TVL hebben gekregen. Dat hangt samen met de ‘hoofdactiviteit’ die de onderneming heeft ingeschreven in het Handelsregister. Verschillende ondernemers stapten naar de rechter omdat zij TVL hadden gekregen op basis van de ‘verkeerde’ hoofdactiviteit. Het kabinet introduceert daarom vanaf het eerste kwartaal van 2021 twee ‘hardheidsclausules’ in de TVL, staat in een Kamerbrief (pdf). Want ook nu nog is de hoofdactiviteit van belang, omdat de RVO die gebruikt voor het berekenen van de vaste lasten van een onderneming. De nieuwe regeling zorgt ervoor dat ondernemers TVL kunnen krijgen op basis van hun werkelijke hoofdactiviteit. Ook al wijkt die af van de hoofdactiviteit die op de TVL-peildatum van 15 maart 2020 in het Handelsregister stond.