Toch nieuwe brede coronasteun: TVL-loket gaat weer open

Het kabinet trekt toch weer de portemonnee voor algemene coronasteun. Het loket voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) gaat opnieuw open, als steun voor organisaties en ondernemingen die gedupeerd zijn door de aangescherpte coronaregels.

16 november 2021 | Door redactie

Sinds zaterdagavond 13 november gelden weer strengere regels om het aantal coronabesmettingen in te dammen. Zo moeten de horeca en de detailhandel eerder sluiten, en is publiek niet meer welkom bij sportwedstrijden. Ook is het thuiswerkadvies aangescherpt naar ‘werk thuis, tenzij het echt niet anders kan’.

Voorwaarden voor TVL vierde kwartaal 2021

Door de maatregelen zien diverse ondernemers hun omzet inzakken. Daarom vindt het kabinet het nodig om toch weer een bredere steunregeling van stal te halen. Eigenlijk is het generieke steunpakket namelijk per 1 oktober gestaakt, al zouden een aantal maatregelen sowieso nog doorlopen in het vierde kwartaal.

Nu is besloten dat de TVL opnieuw open gaat. Wanneer organisaties een aanvraag kunnen doen is nog niet bekend, omdat er eerst groen licht moet zijn van de Europese Commissie. De TVL is in het vierde kwartaal van 2021 open voor alle sectoren, dus niet alleen voor de horeca en detailhandel. De belangrijkste eisen om een aanvraag te kunnen doen zijn:

  • Een verwachte omzetdaling van minstens 30% in het vierde kwartaal in vergelijking met (naar keuze) het vierde kwartaal van 2019 of het eerste kwartaal van 2020.
  • De organisatie stond op 30 juni 2020 ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
  • De aanvrager mag niet al meer dan € 1,8 miljoen aan TVL-steun hebben ontvangen (het zogenoemde staatssteunplafond).

Subsidie gebaseerd op berekende vaste lasten

Net zoals bij eerdere openstellingen compenseert de TVL een deel van de berekende vaste lasten. Daarvoor werkt uitvoerder RVO met een vast percentage aan vaste lasten per sector. Aanvragers hoeven dus geen bonnetjes in te leveren van hun kosten. Het subsidiepercentage in het vierde kwartaal is 85%. Dat is minder dan de 100% die in het tweede en derde kwartaal gold. De subsidie is minimaal € 1.500 en maximaal € 250.000.
Naast de algemene heropening van de TVL blijft ook de steunregeling voor de landbouw langer open. Verder komt er ondersteuning voor de evenementensector, de culturele sector en de sportsector. In totaal kost de extra steun een kleine € 1,3 miljard. Daarnaast loopt bestaand beleid door. Zo kunnen organisaties onder voorwaarden nog steeds uitstel van belastingbetaling aanvragen.

NOW-regeling keert (nog) niet terug

Het kabinet gaat in een Kamerbrief over de steun (pdf) ook in op de loonkostensubsidie NOW. Want naast vaste lasten lopen ook de loonkosten van organisaties gewoon door. Toch keert de NOW vooralsnog niet terug. Het kabinet vindt namelijk dat er op dit moment te veel nadelen kleven aan het herinvoeren van deze ‘grofmazige’ regeling. Het kabinet houdt de komende weken wel een vinger aan de pols. Ook worden alvast de ‘noodzakelijke voorbereidingen’ getroffen om een herstart van de NOW mogelijk te maken, als dat later toch nodig blijkt te zijn.