Vaccinatie Twijfel Telefoon ook voor twijfelende werknemers

16 december 2021 | Door redactie

Elke organisatie heeft wel een of meerdere werknemers die zich niet hebben laten vaccineren. Soms is dat omdat mensen nog twijfelen. Bij de Vaccinatie Twijfel Telefoon die deze week van start ging, kunnen zij vragen stellen over het vaccin aan medici.

Voor de werkgever is het niet altijd eenvoudig zich buiten de discussies over de coronavaccinaties te houden. Hij is er immers voor verantwoordelijk dat werknemers een veilige werkplek hebben, en werknemers die niet gevaccineerd zijn lopen nu eenmaal meer risico op besmetting met het coronavirus. Ongevaccineerde werknemers zijn dat niet altijd uit principiële overtuiging. Soms hebben ze nog niet voldoende informatie om voor hun gevoel een weloverwogen keuze te kunnen maken. Ze willen weten wat een vaccinatie voor hen voor gevolgen heeft. Deze werknemers zijn misschien geholpen met de Vaccinatie Twijfel Telefoon die sinds 14 december actief is. Daar kunnen zij vragen stellen aan medici over hun eigen situatie.  

Coronavoorlichting te algemeen

Op de eerste dag kreeg de Vaccinatie Twijfel telefoon meer dan 750 telefoontjes. De meeste mensen hadden gerichte vragen over hun eigen specifieke gezondheidssituatie. De gangbare coronavoorlichting is algemeen van aard met als doel zoveel mogelijk mensen te bereiken. Maar voor degenen die niet in dat plaatje passen, is die informatie niet toereikend. In organisaties is het handig het telefoonnummer op intranet te delen en ook de bedrijfsmaatschappelijk werker en de vertrouwenspersoon hierover te informeren. Werknemers hebben er dan makkelijk toegang toe. De Vaccinatie Twijfel Telefoon is dagelijks tussen 8.30 en 16.30 uur bereikbaar via nummer 088-7555777.

Basismaatregelen op de werkplek

Werkgevers zijn verplicht om te zorgen voor gezonde en veilige arbeidsomstandigheden. Daar hoort bij dat zij het risico van besmetting met het coronavirus en eventuele varianten daarop, moeten wegnemen of zoveel mogelijk moeten beperken. Omdat de werkgever niet weet of alle werknemers zich hebben laten vaccineren, moet hij in ieder geval de basismaatregelen handhaven. Dat wil zeggen dat in elke organisatie en op elke werkvloer de volgende maatregelen gelden:

  • Anderhalve meter afstand houden, ook in de lift en het bedrijfsrestaurant.
  • Mondkapjes dragen zodra de werknemer zich gaat verplaatsen.
  • Thuisblijven bij klachten die lijken op corona.

Bijlagen bij dit bericht