Vanaf eind augustus ‘laatste ronde’ voor TVL-subsidie

Het aanvraagloket voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) gaat binnenkort weer open, vooralsnog voor de laatste keer. Vanaf 31 augustus kunnen ondernemingen steun aanvragen over het derde kwartaal. Daarbij is het wel opletten met het zogenoemde staatssteunplafond.

17 augustus 2021 | Door redactie

Met de TVL kunnen ondernemingen in de coronacrisis een groot deel van hun vaste lasten dekken, zoals huur en verzekeringen. Het aanvraagloket voor het derde kwartaal opent op 31 augustus 2021 om 8:00 uur en sluit op 26 oktober 2021 om 17:00 uur. Overigens is het loket voor TVL-aanvragen over het tweede kwartaal nog tot 20 augustus open.

TVL vergoedt 100% van berekende vaste lasten

De voorwaarden om TVL te krijgen zijn in het derde kwartaal nagenoeg gelijk aan die voor het tweede kwartaal. Wel is het maximale subsidiebedrag voor het grootbedrijf teruggeschroefd van € 1,2 miljoen naar € 600.000. Verder kunnen ondernemingen die minstens 30% omzetverlies hebben dus opnieuw 100% van de berekende vaste lasten vergoed krijgen. De TVL werkt namelijk met een vastgesteld percentage aan vaste kosten per sector. Ondernemingen hoeven dus geen bonnetjes in te leveren, maar het kan ook betekenen dat niet alle kosten gedekt worden. En ook dat een onderneming méér dan de werkelijke lasten vergoed krijgt. Uiteindelijk moeten ondernemingen een definitieve vaststelling van de subsidie vragen, als het werkelijke omzetverlies bekend is. Dan blijkt of de onderneming mogelijk subsidie moet terugbetalen of juist extra geld krijgt.

Coronasteun loopt in principe op 1 oktober af

Het kabinet heeft eerder aangekondigd dat de steunmaatregelen in principe per 1 oktober 2021 stoppen. Dan zou dit dus de laatste ronde worden voor de TVL-steun. Omdat de regeling al zo lang loopt moeten ondernemingen onderhand ook nadrukkelijk rekening houden met het ‘staatssteunplafond’. In de periode tussen maart 2020 en eind 2021 mag een onderneming namelijk maximaal € 1,8 miljoen aan steun ontvangen. Voor de visserij is dat maximaal € 270.000 en voor de landbouw maximaal € 225.000. Boven deze plafonds ziet de Europese Commissie de subsidie als ongeoorloofde staatssteun. Als een onderneming bij een nieuwe TVL-aanvraag tegen het plafond aankomt zal uitvoerder RVO de subsidie naar beneden bijstellen tot het maximumbedrag. Als een onderneming na de steun in het tweede kwartaal het plafond heeft bereikt wordt de aanvraag voor het derde kwartaal afgewezen.

Geen ‘corona-deadline’ missen? Gebruik dan de Ondernemersagenda van Rendement: rendement.nl/ondernemersagenda. Voor het bekijken van deze pagina heeft u een Rendement-account nodig.

Bijlagen bij dit bericht