Vaste reiskostenvergoedingen kunnen onbelast doorlopen

Werkgevers mogen de vaste reiskostenvergoedingen onbelast blijven uitbetalen, heeft staatssecretaris Vijlbrief van Financiën besloten. Daarnaast gaat de Belastingdienst tijdelijk soepeler om met toepassing van het anoniementarief.

16 april 2020 | Door redactie

Vlag EngelsThis news article is also available in English

Werkgevers mogen een vaste reiskostenvergoeding onbelast blijven uitbetalen zolang de coronamaatregelen gelden. Vooralsnog is dat tot en met 28 april. In het beleidsbesluit fiscale tegemoetkomingen naar aanleiding van de coronacrisis (pdf) staat dat werkgevers geen gevolgen hoeven te verbinden aan een veranderd reispatroon van de werknemer die veel meer thuiswerkt. De werkgever mag blijven uitgaan van de feiten waarop de vaste reiskostenvergoeding is gebaseerd. De nieuwe tijdelijke regel geldt ook voor een vaste reiskostenvergoeding met nacalculatie.

Reiskostenvergoeding na 6 weken niet meer gericht vrijgesteld

Volgens de normale regels zou de reiskostenvergoeding niet langer gericht vrijgesteld zijn als de werknemer 6 weken of langer thuiszit. Dit fiscale gevolg is door het besluit van de staatssecretaris van de baan. Uiteraard kan de werkgever wel besluiten om de reiskosten van de thuiszittende werknemer niet langer te vergoeden, bijvoorbeeld omdat dit geld bespaart, mits dit niet botst met de vastgelegde arbeidsvoorwaarden. 

Geen verplicht anoniementarief bij nieuwe werknemers

Verder is bekendgemaakt dat de Belastingdienst soepeler zal omgaan met werkgevers die door de coronacrisis tijdelijk niet kunnen voldoen aan sommige administratieve verplichtingen rondom de loonheffingen. Zo kan het anoniementarief van 52% dat geldt als een werkgever niet tijdig de identiteit vaststelt van nieuwe werknemers achterwege blijven. Wel moeten werkgevers de tekortkomingen zo snel als kan herstellen.
Ook heeft staatssecretaris Vijlbrief van Financiën afspraken gemaakt over de loonbelasting voor grensarbeiders tijdens de coronacrisis. Werknemers die hierdoor thuis werken, kunnen dit voor de belastingheffing behandelen alsof ze gewoon op kantoor waren.