Verlenging coronamaatregelen en twee nieuwe besluiten

Het kabinet heeft besloten om een aantal fiscale coronamaatregelen te verlengen tot 1 april 2021. Ook zijn er twee nieuwe fiscale maatregelen aangekondigd. Er gaat tot 1 april 2021 een BTW-tarief van 0% gelden voor coronavaccins en coronatestkits en de eenmalige opslag voor voorraad- en aanpassingskosten horeca wordt vrijgesteld van inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting.

10 december 2020 | Door redactie

De coronacrisis hakt er bij veel ondernemers financieel flink in. Om deze ondernemers te  helpen heeft het kabinet (weer) een aantal fiscale maatregelen verlengd. Zo is besloten de regeling voor bijzonder uitstel van belastingbetaling, die eigenlijk eind dit jaar af zou lopen, te verlengen tot 1 april 2021. Ondernemers kunnen dus tot die tijd uitstel krijgen van hun (nieuwe) belastingverplichtingen. Dit betekent voor ondernemers die na 1 januari 2021 voor de eerste keer een uitstelaanvraag doen, dat zij tot 1 april 2021 hun belasting niet hoeven te betalen. De ondernemers die al eerder een aanvraag voor drie maanden hadden ingediend kunnen alsnog om verlenging van het uitstel tot 1 april 2021 vragen. Voor ondernemers die eerder dit jaar al verlenging kregen, geldt het uitstel nu automatisch tot 1 april 2021.
Ondernemers krijgen een betalingsregeling van 36 maanden vanaf 1 juli 2021 voor het betalen van de belastingschulden.

Verdere verlenging tot 1 april 2021

Het kabinet verlengt verder de volgende vijf fiscale maatregelen tot 1 april 2021:

  • de administratieve verplichtingen rondom de loonheffingen;
  • het akkoord met Duitsland en België over de belastingheffing van grenswerkers;
  • de vrijstelling voor een aantal Duitse netto-uitkeringen;
  • het BTW-nultarief op mondkapjes;
  • het behoud van het recht op hypotheekrenteaftrek voor huizenbezitters als zij van hun hypotheekverstrekker een hypotheekbetaalpauze krijgen.

Twee nieuwe fiscale coronamaatregelen

Naast de verlenging van de maatregelen zijn er ook twee nieuwe fiscale maatregelen bekendgemaakt die ingaan per 1 januari 2021. Zo geldt er tot 1 april 2021 een BTW-tarief van 0% voor coronavaccins en coronatestkits en de eenmalige opslag voor voorraad- en aanpassingskosten horeca wordt vrijgesteld van inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting.