Voorraadvergoeding mkb is vrijgesteld van IB en VPB

21 december 2020 | Door redactie

De voorraadvergoeding die winkeliers kunnen ontvangen als onderdeel van het steunpakket vanwege de lockdown is vrijgesteld van de inkomstenbelasting (IB) en vennootschapsbelasting (VPB). Dit heeft minister Wiebes van Economische Zaken aangegeven.

Het kabinet heeft het coronasteunpakket voor ondernemers onlangs uitgebreid vanwege de zware lockdown. Mkb-ondernemers in de non-food detailhandel kunnen een vergoeding krijgen voor hun seizoensgevoelige voorraad. De winkeliers raken immers hun voorraden die ze speciaal voor de feestdagen hebben aangeschaft straks natuurlijk niet meer kwijt aan de consument. Het gaat om de eenmalige Opslag Voorraad Gesloten Detailhandel (kortweg de voorraadvergoeding). Deze regeling komt bovenop de al bestaande regelingen van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) en de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL).

Omzetverlies bepalend voor voorraadvergoeding

Voor de berekening van de voorraadvergoeding moeten ondernemers kijken naar het omzetverlies van oktober 2020 tot en met december 2020 en de grootte van de winkel. De vergoeding is minimaal 2,8% van het verlies bij een minimaal omzetverlies van 30%. Het maximumbedrag dat een ondernemer kan ontvangen is € 20.160.  De voorraadvergoeding is vrijgesteld voor de IB en de VPB.

Wel voldoen aan voorwaarden TVL

Ondernemers krijgen de voorraadvergoeding alleen als ze voldoen aan de voorwaarden voor de TVL. Dus de onderneming moet dan meer dan 30% omzetverlies in het 4e kwartaal van 2020 vergeleken met het 4e kwartaal van 2019 hebben geleden en de vaste lasten zijn minimaal € 3.000 in het 4e kwartaal van 2020 (op basis van het percentage vaste lasten dat bij de hoofdactiviteit hoort). De minister hoopt dat de vergoedingen begin volgend jaar op de rekeningen van de winkeliers staan.