Welke coronasteun geldt nog wél in het vierde kwartaal?

6 september 2021 | Door redactie

De brede regelingen voor coronasteun stoppen per 1 oktober 2021. Maar het kabinet staakt niet álle coronasteun, want enkele specifieke regelingen blijven doorlopen in het vierde kwartaal. Welke zijn dat?

Het kabinet heeft aangekondigd dat het grootste deel van het enorme pakket aan coronasteun binnenkort eindigt. Dit betekent dat omvangrijke steunregelingen als de loonkostensubsidie NOW, de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) en het bijzonder uitstel van belastingbetaling stoppen per 1 oktober 2021.

Onbelaste reiskostenvergoeding en financieringsregelingen

De brede coronasteun stopt, maar organisaties kunnen nog wel rekenen op specifieke steun in het vierde kwartaal. Welke steunmaatregelen lopen nog door?

  • Het soepele beleid rondom de onbelaste reiskostenvergoedingen. Werkgevers kunnen dus bestaande vaste vergoedingen onbelast blijven vergoeden. Ook al zijn die gebaseerd op een reispatroon dat de werknemer door het vele thuiswerken al een tijdje niet meer volgt.
  • Verschillende regelingen voor financiering met staatsgarantie, zoals de speciale ‘coronavarianten’ van de BMKB en de GO en het Klein Krediet Corona (KKC) kunnen organisaties ook in het vierde kwartaal nog aanvragen.
  • De tegemoetkoming voor de evenementenbranche blijft voorlopig gelden.
  • Consumenten kunnen nog steeds een betaalpauze voor hun hypotheek aanvragen van maximaal 12 maanden, zonder het recht op hypotheekrenteaftrek te verliezen.
  • Het kabinet houdt het arbeidsmarktpakket in de lucht, met onder meer ondersteuning voor om- en bijscholing.
  • Van sommige steunmaatregelen was al bekend dat ze in elk geval tot eind dit jaar doorlopen, zoals de lagere belastingrente in de vennootschapsbelasting en de extra ophoging van de vrije ruimte in de werkkostenregeling.

Werktijdverkorting en regulier belastinguitstel

Verder zijn er enkele vervangende regelingen voor de brede coronasteun:

  • In plaats van de NOW kunnen werkgevers straks weer werktijdverkorting aanvragen.
  • Nu de regelingen voor inkomensondersteuning van zelfstandigen (TOZO en TONK) aflopen, kunnen zelfstandigen bij de gemeente steun krijgen via de bijstand voor zelfstandigen (Bbz). In de Bbz zijn voor het vierde kwartaal van 2021 enkele wijzigingen aangebracht, waardoor er onder meer geen vermogenstoets geldt. Normaliter komt een zelfstandige boven die over een bepaald bedrag aan vermogen beschikt namelijk niet in aanmerking voor een Bbz-uitkering.
  • In plaats van het bijzonder uitstel van belastingbetaling kunnen organisaties altijd om regulier uitstel vragen (artikel) bij de Belastingdienst.

Een paar zaken staan nog op het to-dolijstje van het kabinet:

  • Een compensatieregeling optuigen voor nachtclubs en discotheken, als die sectoren op 1 oktober 2021 nog niet open kunnen.
  • Met België en Duitsland zoeken naar een oplossing voor de belastingheffing van grenswerkers, want de afspraken hierover lopen in principe op 1 oktober af.

Einde aan 1,5 meterregel?

De vraag die zich ook nog opdringt bij het stoppen van de steun is: vervallen de beperkende maatregelen zoals de 1,5 meterregel voor ondernemers dan ook binnenkort? Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland gaan daar wel vanuit, zo laten zij weten in een reactie op het eind van de coronasteun. Dat zou volgens de organisaties goed nieuws zijn, omdat ondernemer zo meer ruimte krijgen ‘om weer meer omzet te draaien’. Medio augustus was het plan van het kabinet nog om op 20 september de voorgeschreven 1,5 meter afstand te laten varen. Maar de afgelopen dagen kwamen diverse nieuwsberichten naar buiten waarin Haagse bronnen stellen dat dit op z’n vroegst 25 september zal worden. Mogelijk moeten vanaf diezelfde datum bezoekers van onder meer theaters en cafés bij de ingang een coronatoegangsbewijs gaan laten zien.