Werklui werken anders na brancheadvies corona

28 april 2020 | Door redactie

Veel kantoren en bedrijven zijn momenteel langere tijd dicht. Sommige maken van de nood een deugd en laten werkzaamheden uitvoeren die al een poosje op de lange baan geschoven waren. Maar ook de werklui die de klus komen klaren, doen hun werk nu met aanpassingen.

De meeste kantoren draaien momenteel met een zeer kleine bezetting of zijn zelfs helemaal leeg. Een mooie gelegenheid dus om nu eindelijk eens die lekkende kraan te laten repareren of dat uitgestelde schilderwerk te laten doen. En natuurlijk kan er ook ineens spoedonderhoud nodig blijken te zijn, aan de verwarmingsketel of aan de servers bijvoorbeeld. In alle gevallen zal er iemand opgetrommeld worden om het werk te gaan doen.

Werken in corona-omstandigheden

Speciaal voor werken in corona-omstandigheden heeft de branche Bouw en Installatietechniek een nieuwe aanpak bedacht en beschikbaar gesteld voor haar leden. Zo adviseert ze iedereen die op locatie werkzaamheden gaat verrichten het volgende:

  • De klant zorgt dat de werklocatie goed bereikbaar, schoon en goed geventileerd is.
  • Als de klus een aantal dagen bestrijkt, vraagt de uitvoerder iedere dag voordat de ploeg aan het werk gaat of bij de opdrachtgever iedereen klachtenvrij is. Loopt er iemand rond die klachten heeft, dan gaat de ploeg niet aan het werk.
  • Overleg over de werkzaamheden gebeurt op minimaal twee armlengten afstand.
  • Er wordt niet gezamenlijk gegeten of gedronken.
  • Als aan een project meerdere werklui tegelijk moeten werken, komen deze bij voorkeur met hun eigen vervoer naar de werklocatie. Daar moet dus voldoende parkeerplek voor beschikbaar zijn.

Preventieve maatregelen

Verder houdt iedere installateur zich natuurlijk aan de normale coronamaatregelen: geen handen schudden, regelmatig handen wassen, hoesten en niezen in de binnenkant van de elleboog en thuisblijven bij milde klachten. Door dit pakket van preventieve maatregelen (tool) moet veilig werken op locatie gewaarbogd worden.