Winkelstraten vandaag weer voorzichtig ‘open’

10 februari 2021 | Door redactie

Winkeliers die niet alleen maar ‘essentiële’ producten verkopen kunnen vanaf vandaag weer een beetje open. Klanten kunnen online bestellen en de producten later oppikken bij de winkel. En er is meer hulp: er komt een fonds voor ondernemers die schade hebben van de ‘avondklokrellen’ en de garantie op leverancierskredieten is verlengd.

In de winkelstraten is het al tijden een stille bedoening sinds het kabinet door de coronacrisis alle ‘niet-essentiële’ winkels heeft gesloten. Terwijl de supermarkten volop doordraaien hebben andere winkeliers hun zaak inmiddels al voor de negende keer van boven tot onder gepoetst. Daar is sinds vandaag weer een beetje verandering in gekomen, nu deze winkels open mogen voor ‘click & collect’. 

Click & collect: vier uur tussen bestellen en afhalen

Aan de voorzichtige opening zijn wel voorwaarden verbonden, zoals:

  • Klanten moeten online of telefonisch bestellen en krijgen van de winkel een tijdslot wanneer de bestelling af te halen is.
  • Er moet minstens vier uur zitten tussen bestellen en afhalen. Afhalen kan ook alleen in het opgegeven tijdslot. Artikelen retourneren of kleding passen is niet toegestaan.
  • Klanten komen de bestelling in hun eentje afhalen, en moeten buiten de winkel blijven. Zij betalen thuis vooraf of achteraf, of ter plekke zo veel mogelijk contactloos.

De regeling moet de pakketdiensten enigszins ontlasten en uiteraard winkeliers weer wat perspectief geven.

Borgstelling leverancierskredieten verlengd

Het kabinet heeft verder laten weten dat de sector ook langer kan rekenen op de borgstelling van de overheid bij leverancierskredieten. Deze regeling is verlengd tot en met 30 juni 2021. In de retail werkt het vaak zo dat de leverancier de bestelde kleding al op de stoep zet bij de ondernemer, maar die heeft vervolgens nog 30 of 60 dagen de tijd om de levering te betalen. Voor het risico dat er geen betaling komt, sluit de leverancier een verzekering af (artikel). Nu het risico toeneemt dat de betalingen inderdaad uitblijven, kunnen ondernemers moeilijker terecht bij de kredietverzekeraars. De overheid wil dat voorkomen door de risico’s zelf te herverzekeren.

Schadefonds gedupeerden ‘avondklokrellen’

Voor winkeliers en andere ondernemers die schade hebben opgelopen bij de ‘avondklokrellen’ van eind januari komt er ook hulp van de overheid. Schade die gedupeerde ondernemers niet vergoed krijgen van hun verzekeraar (e-learning), wordt bijgepast uit een fonds van de overheid. Voorwaarde is onder meer dat de schade is ontstaan in de periode van 23 tot en met 28 januari 2021. Ook wordt alleen materiële schade vergoed. Immateriële schade valt niet onder de regeling, en dat geldt ook voor vervolgschade zoals omzetverlies. Het fonds heet ‘Regeling bedrijvenschade coronarellen’ (RBC) en wordt uitgevoerd door de RVO. Ondernemers kunnen een alert instellen om een seintje te krijgen als het loket open is.