Mag de werkgever vakantie naar een land met code geel of oranje verbieden?

28 mei 2021

Veel van onze werknemers gaan dit jaar in het buitenland op vakantie. Hierdoor lopen we het risico dat onze werknemers niet op tijd terug kunnen komen van vakantie vanwege een lockdown of omdat ze bij thuiskomst eerst in (thuis)quarantaine moeten. Dat levert problemen op voor de personeelsbezetting. Mogen we werknemers verbieden om op vakantie te gaan naar een land met code geel, oranje of rood?

Een werkgever mag een werknemer niet verbieden om op vakantie te gaan, naar welk land dan ook. De werknemer heeft in principe de vrijheid om te gaan en te staan waar hij wil.

Een andere vraag is of de werkgever altijd de (financiële) consequenties moet dragen van de keuzes van de werknemer. 

Hoofdregel

De hoofdregel is dat een werknemer recht heeft op loon, tenzij het niet kunnen werken in redelijkheid voor risico van de werknemer moet komen. Het is dus mogelijk dat een werknemer, door zijn keuze van vakantieland zijn recht op loon verspeelt.

Liegen mag niet

Als een werknemer over zijn vakantie liegt om te voorkomen dat hij zijn loon verliest omdat hij in quarantaine zou moeten, kan dit leiden tot een ontslag wegens verwijtbaar handelen. Ook kan hij het recht op de transitievergoeding verliezen.

Zie ook de V&A: Tijdens vakantie in lockdown: wie betaalt dat? en Na vakantie in (thuis)quarantaine: wie betaalt dat?