Mag een werkgever een niet gevaccineerde werknemer ander werk geven?

5 januari 2021

Binnen onze organisatie ondervinden we bij bepaalde soorten werk veel hinder van de anderhalvemeterregel. We willen daarom zo snel mogelijk terug naar de oude situatie, waarin anderhalvemeter afstand houden niet meer noodzakelijk is. Mogen we werknemers die zich niet laten vaccineren andere werkzaamheden geven, waar de coronamaatregelen minder belastend zijn voor het werkproces?

Een werknemer kan niet verplicht worden om aan de werkgever te vertellen of hij gevaccineerd is. Dit is in strijd met het recht op privacy. Het eerste probleem waar u bij deze vraag tegenaan loopt, is dus dat u vaak niet weet welke werknemers wel of niet gevaccineerd zijn.

Het is natuurlijk mogelijk dat een werknemer zijn vaccinatie of zijn weigering zich te laten vaccineren wel bij u meldt. Let er dan wel op dat u dit niet vastlegt: vastlegging is ook bij een spontane melding van de werknemer verboden.

Passend werk aanbieden

U mag een werknemer alleen ander, passend werk aanbieden als hij zijn eigen werk niet kan of mag uitvoeren, zonder vaccinatie.

Als de werknemer sinds de coronacrisis steeds zijn eigen werk heeft uitgevoerd, dan zal het lastig zijn voor een werkgever om aan te tonen dat de werknemer zonder vaccinatie niet door kan werken. 

Dit is uiteraard makkelijker aan te tonen voor die gevallen waarin het - wellicht in de toekomst - wettelijk niet meer is toegestaan om zonder vaccinatie te werken in een bepaalde functie of organisatie.

Vergelijkbaar werk

Als het een werkgever lukt om te bewijzen dat een werknemer zonder vaccinatie zijn eigen werk niet kan en mag uitvoeren, dan moet de werkgever passend werk aanbieden. Dit is werk dat redelijkerwijs van de werknemer verwacht kan worden. Het moet - indien mogelijk - gaan om vergelijkbaar werk, op hetzelfde niveau.