Mogen wij werknemers preventief laten testen op corona?

12 april 2021

In onze organisatie moeten werknemers op de locatie werken en kunnen we de 1,5 meter niet naleven. Mogen wij werknemers nu preventief laten testen?  

Werknemers kunnen niet thuiswerken en u kunt op het werk zelf de voorgeschreven veiligheidsmaatregelen niet toepassen? Preventief testen is dan de enige mogelijkheid voor uw werkgever om gezonde en veilige arbeidsomstandigheden voor de werknemers te garanderen. In deze specifieke situatie mag de werkgever dan dit middel toepassen.

Preventief testen aan de poort

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft het met ingang van eind maart mogelijk gemaakt om werknemers preventief aan de poort op corona te laten testen. Het gaat om werknemers die geen klachten hebben en niet in contact zijn geweest met een besmet persoon.

Eerder was dit alleen mogelijk als iemand klachten had of was blootgesteld aan een bron. Preventief testen speelt als werknemers hun werk alleen op de bedrijfslocatie kunnen doen en daar bovendien niet de vereiste 1,5 meter afstand kunnen houden.

Er zijn nog meer voorwaarden aan verbonden. Zo is deelname altijd op vrijwillige basis en moet het testen gebeuren onder medisch toezicht. U moet hierbij dus de arbodienst of de bedrijfsarts inschakelen.

Het ministerie heeft een regeling ingesteld voor financiële ondersteuning van werkgevers voor de zogenoemde ‘begeleide zelfafname’ en voor het zichzelf laten testen van werknemers, op verzoek van hun werkgever.Meer informatie over de terugkeer naar kantoor na de coronacrisis vindt u in de toolbox Stap voor stap terug naar kantoor.