Wanneer moet iemand in quarantaine en wanneer in isolatie?

10 november 2020

Qua coronabesmetting zijn drie situaties mogelijk: het coronavirus is bij iemand vastgesteld, iemand heeft coronagerelateerde klachten of iemand is in contact geweest met een ander die het virus heeft. In die gevallen wordt quarantaine of isolatie sterk geadviseerd. Maar wat is nu precies het verschil tussen die twee?

Als iemand in nauw contact is geweest met een besmet persoon of in een risicogebied is geweest, dan moet hij in quarantaine. Maar, als iemand met COVID-19 besmet is of klachten heeft die op een besmetting lijken, dan moet hij in isolatie. 

Quarantaine

Bij quarantaine is het de bedoeling thuis te blijven. Hierbij is het raadzaam contact met huisgenoten zoveel mogelijk te beperken. Hygiëne is erg belangrijk bij quarantaine.

Als de uitslag van een corontest negatief is, dan is quarantaine in principe niet meer nodig. In de volgende situaties moet de quarantaineperiode, ondanks een negatieve test tóch afgemaakt worden:

  • Iemand is een huisgenoot of nauw contact van positief getest persoon. 
  • Iemand is teruggekeerd uit een (oranje of rood) risicogebied met veel corona. 
  • Iemand heeft een melding gekregen uit de Coronamelder-app. 
  • Iemand heeft een huisgenoot met coronaklachten én koorts of benauwdheid. Als de huisgenoot een negatieve testuitslag heeft, is quarantaine niet meer nodig.

Het is namelijk mogelijk dat iemand alsnog een infectie kan ontwikkelen als direct gevolg van één van vier bovengenoemde situaties.

Isolatie

Isolatie gaat een stap verder: in dit geval is de persoon in kwestie ziek. Hij moet in afzondering in een aparte kamer blijven. Als de zieke de kamer toch moet verlaten, moet hij beschermende middelen dragen, zoals een FFP1 mondkapje. Ook hier is hygiëne erg belangrijk, met name bij gedeelde (sanitaire) voorzieningen. Huisgenoten en nauwe contacten van de zieke moeten in quarantaine.