Financial ervaart stress door herhalingswerkzaamheden

29 april 2024 | Door redactie

Meer dan de helft van financials overweegt wel eens hun baan op te zeggen vanwege stress door het continu moeten uitvoeren van repetitieve handmatige handelingen. Dit is een van de conclusies uit recent onderzoek van Tipalti, het zakelijke automatiseringsplatform voor betalingen, onder 600 chief financials officers (CFO’s) en finance professionals.

Maar liefst 59% van de financials denkt er wel eens aan om hun functie neer te leggen. De reden hiervoor is de druk die zij ervaren door het continu moeten verrichten van dezelfde handmatige werkzaamheden. Een inefficiënte crediteurenadministratie leidt volgens 83% van financials tot een toenemend personeelsverloop en volgens 77% tot ontevredenheid of een laag moreel onder werknemers. Deze conclusies worden getrokken in een onderzoek van Tipalti onder 600 financials die werkzaam zijn bij snelgroeiende ondernemingen met 50 tot 1.000 werknemers. Aan dit onderzoek deden 100 financials uit de Benelux mee. De rest was afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Inefficiënte crediteurenadministratie

Driekwart van de ondervraagden uit de Benelux vindt de crediteurenadministratie het meest tijdrovende handmatige proces. Door een inefficiënte crediteurenadministratie en afhankelijkheid van handmatige processen heeft 83% van de financials in de Benelux het gevoel dat de financiële afdeling de rest van de organisatie niet kan bijhouden. Minder middelen en tijd in combinatie met het verwerken van steeds meer facturen, leidt tot inefficiëntie en als gevolg daarvan meer irritaties. Bijna drie op de vier financials geeft aan dat de hoeveelheid tijd die zij besteden aan het handmatig invoeren van gegevens het afgelopen jaar is toegenomen. Zo kost de verwerking van een leveranciersfactuur gemiddeld 66 minuten.

Efficiënte financiële administratie vereist

Van de ondervraagden is 78% van mening dat groei van de onderneming alleen mogelijk is als organisatiebreed op kosten kan worden bespaard en dat vraagt om een efficiënte financiële administratie. De belangrijkste reden waarom inefficiënte financiële processen niet langer kunnen worden genegeerd is volgens de financials financiële onzekerheid en de noodzaak om hogere kosten door inflatie te compenseren (44%). Volgens 84% draagt de inefficiëntie van handmatige processen ook bij aan de grote uitdaging om financieel talent aan te trekken.

 

 

Bijlagen bij dit bericht