Crowdfunders investeren internationaal

27 juni 2019 | Door redactie

Investeerders in crowdfunding kijken verder dan de Nederlandse markt. Uit recent onderzoek blijkt dat een op de zeven beleggers in het buitenland investeert. Uit hetzelfde onderzoek komt ook naar voren dat crowdfunders steeds meer ervaring krijgen in investeren: gemiddeld 3,2 jaar ten opzichte van 2,5 jaar in 2017.

Uit het onderzoek van crowdfundmarkt.nl kan worden geconcludeerd dat 75% van de investeerders een crowdfundingportefeuille van minimaal € 5.000 heeft. Ter vergelijking: in 2017 was dit nog de helft. Daarnaast heeft 33% van de investeerders een portefeuille van minimaal honderd projecten. In 2017 was dit slechts een kwart.

Meer dan vijf crowdfundingplatformen

Bijna de helft van de respondenten (45%) blijkt in meer dan vijf crowdfundingplatforms te investeren. Nog maar 37% van de investeerders investeert meer dan € 500 per crowdfundingproject. In 2017 was is dit nog de helft.

Kredietverstrekking door Nederlandse banken

Uit recent onderzoek van de Rabobank blijkt dat Nederlandse banken in 2018 circa € 74 miljard aan krediet hebben verstrekt aan organisaties, waarbij de groei in kredietverstrekking van kredieten boven de € 1 miljoen komt. Onder € 1 miljoen is financiering gedaald van € 10,1 miljard (2017) naar € 9,7 miljard (2018).

Familie en vrienden

Alternatieve financieringsvormen (tool) zijn in omvang toegenomen, blijkt uit het onderzoek van de bank. In de startfase doen organisaties voor financiering vooral een beroep op familie en vrienden, business angels (investeerders die de ondernemer niet persoonlijk kent, maar die toch willen investeren in ruil voor aandelen, een achtergestelde lening of een combinatie daarvan), microkrediet (Qredits) of durfkapitaal.

Kans op traditionele financiering

Groeit een organisatie, dan zijn familie en vrienden vanwege de gegroeide kredietbehoefte vaak geen optie meer. Een organisatie heeft dan ook een track-record, die er in de startfase nog niet is. De kans is ook groter dat kapitaal aanwezig is. Dit vergemakkelijkt de kans op traditionele financiering. 

Assets en private equity

Verder wordt in de eerste groeifase veel gefinancierd op basis van assets, zoals factoring en leasing, maar ook in deze fase wordt crowdfunding (tool) veel gebruikt. In de late groeifase halen mkb-organisaties vaak via private equity of kapitaalmarktfinanciering geld op. In 2018 werd circa € 480 miljoen aan private equity-financiering verstrekt.

Meer informatie over crowdfunding vindt u in de toolbox Zo zet u crowdfunding in voor uw financiering.