Crowdfunding groeit, maar blijft marginaal

4 januari 2016 | Door redactie

In 2015 hebben Nederlandse ondernemingen ruim € 108 miljoen aan financiering opgehaald via crowdfunding, een verdubbeling ten opzichte van 2014. Dat lijkt veel, maar in vergelijking tot bancair krediet is het nog steeds een klein bedrag. Banken verstrekten in 2015 voor € 135 miljard aan krediet aan het mkb.

Ondernemingen krijgen steeds minder gemakkelijker financiering van hun bank en daardoor is crowdfunding één van de populairste alternatieve bronnen (tool) voor financiering geworden. Sinds 2012 is het totale bedrag aan financiering dat via crowdfunding is opgehaald jaarlijks verdubbeld, tot € 128 miljoen in 2015. Zo’n € 108 miljoen was voor ondernemingen bestemd. Dit blijkt uit onderzoek van Douw&Koren, een bureau dat gespecialiseerd is in crowdfunding. Als alternatieve financieringsbron blijft crowdfunding (tool) overigens nog een relatief marginaal verschijnsel. Uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Banken blijkt dat de banken in 2015 € 290 miljard aan krediet aan ondernemingen hebben verstrekt, waarvan € 135 miljard voor het mkb bestemd was.

Groei leidt tot nieuwe regelgeving

Douw&Koren verwacht dat de groei van crowdfunding in 2016 door zal zetten. Omdat de markt voor crowdfunding groeit, komt de regering met wetgeving om crowdfunding transparanter te maken en investeerders (tool) te beschermen, al zijn die regels onlangs uitgesteld.