Crowdfunding straks niet meer weg te denken

27 januari 2014 | Door redactie

Vorig jaar is er met crowdfunding meer dan het dubbele opgehaald ten opzichte van 2012. Deze alternatieve vorm van financiering lijkt dus lucratief en niet meer weg te denken. Ook uw organisatie kan ervan profiteren.

Crowdfunding kan een goed middel zijn voor uw organisatie als u fondsen wilt werven voor bepaalde projecten, omdat uw eigen budget net niet toereikend is. Via verschillende platformen kunt u uw project online openstellen voor diverse, kleine investeerders totdat u uw streefbedrag heeft bereikt en het project kunt uitvoeren. Hoe dit precies in zijn werk gaat en met welke voorwaarden u rekening moet houden, kunt u als abonnee teruglezen in het januarinummer van Bestuur Rendement dat deze week op de mat valt. 

Steeds meer platformen gericht op non-profit

Crowdfundingadviesbureau Douw&Koren liet weten dat in 2013 in Nederland € 32 miljoen is opgehaald via crowdfunding. Dit is ruim het dubbele van wat er is opgehaald in 2012, namelijk € 14 miljoen. Dat crowdfunding steeds bekender wordt en zijn plek definitief lijkt te verwerven in het financieringslandschap is wel duidelijk als u de cijfers uit 2011 ziet; toen werd er nog maar € 2,5 miljoen opgehaald via crowdfunding. Vooral commerciële crowdfunding zit in de lift, maar dat wil niet zeggen dat uw organisatie automatisch buiten de boot valt. Het aantal platformen dat zich richt op maatschappelijke of culturele projecten neemt eveneens toe.