De voor- en nadelen van crowdfunding

31 december 2019 | Door redactie

Dat crowdfunding steeds populairder wordt, bleek ook weer in 2019. Bent u van plan om gebruik te maken van crowdfunding in 2020, dan is het van belang dat u van tevoren de voor- en nadelen tegen elkaar opweegt.

Het grote voordeel van crowdfunding is dat het gericht is op het mkb en daarmee voorziet in een financieringsleemte. Banken houden namelijk steeds vaker de hand op de knip. Daarnaast vraagt crowdfunding om minder garanties en zekerheid dan banken en is er minder wet- en regelgeving om rekening mee te houden. Ook is crowdfunding een relatief eenvoudige, snelle en goedkope manier om aan financiering te komen. De kosten liggen meestal tussen de 5% en 9% in tegenstelling tot veel andere financieringsmogelijkheden, die vaak 10% rente rekenen.

Vergunning van de AFM 

Crowdfunding heeft ook enkele nadelen. Op sommige punten ontbreekt regelgeving, terwijl op andere punten bestaande regelgeving de financieringsvorm dwarsboomt. Crowdfundingplatforms hebben te maken met een ontheffing of vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het is uiteraard belangrijk om zelf te controleren of uw crowdfundingplatform aan de geldende eisen voldoet.

Minder vangnetten 

Aangezien crowdfunding vooral online plaatsvindt, kunnen ICT-problemen en disfunctioneren van een platform grote problemen opleveren. Denk bijvoorbeeld aan de gevolgen van een faillissement van een platform. Daarnaast kan een geldvrager al snel in betalingsproblemen komen doordat hij vooraf geen goede investeringsbegroting heeft opgemaakt. Een groot nadeel voor de geldverstrekker is dat er minder vangnetten zijn dan bij andere investeringen. De kans om een onbetrouwbare geldvrager te treffen via crowdfunding is aanzienlijk groter dan via een bank.

Factoring, lease  en direct lending 

Uit recent onderzoek van de Stichting MKB-financiering blijkt dat de markt van non-bancaire financiering in Nederland bestaat uit crowdfunding (23%), factoring (29%), lease (24%), direct lending (21%), MKB Beurs (2%) en kredietunies (1%). De Stichting MKB-financiering verwacht dat de vraag naar deze alternatieve financieringsvormen alleen nog maar verder toeneemt.

Meer informatie over crowdfunding vindt u in de toolbox Zo zet u crowdfunding in voor uw financiering.