Doek gaat vallen voor menig crowdfundingplatform

22 mei 2023 | Door redactie

De Stichting MKB Financiering (SMF) verwacht dat een heleboel crowdfundingplatformen het einde van 2023 niet gaan halen. Dit is het gevolg van aangescherpte regelgeving, Europese concurrentie en schaalvergroting. De verwachting is dat maximaal grote 15 platformen overblijven die het mkb zullen bedienen.

De eisen voor crowdfundingplatformen zijn aangescherpt door Europese crowdfundingwetgeving, die in 2021 is geïntroduceerd. Hierdoor worden beleggers beter beschermd. Het gevolg voor crowdfundingplatformen is dat de kosten enorm zullen stijgen. Deze wegen uiteindelijk niet op tegen de inkomsten. Dit zal ertoe leiden dat een heleboel platformen zullen stoppen, zullen samengaan met andere partijen of zullen worden overgenomen door internationale platformen.

Platform mag alle Europese landen bedienen

Door de Europese wetgeving voor crowdfunding (toolbox) zal de concurrentie op de Nederlandse markt toenemen. Een platform met een vergunning mag namelijk ondernemers in alle Europese landen benaderen. Internationale platformen kunnen zich dus ook op de Nederlandse markt richten. In Europa zijn 30 vergunningen uitgegeven, waarvan negen in Nederland. De verwachting is dat aan het eind van 2023 ongeveer 15 platformen in Nederland en 150 platformen in heel Europa de Europese vergunning zullen hebben.

Meer dan € 1 miljard aan financiering opgehaald

In Nederland werd in 2022 voor meer dan € 1 miljard aan financiering opgehaald via crowdfunding. Ten opzichte van 2021 was er een groei van het gebruik van crowdfunding door ondernemers te zien van 31%. In brede zin werd in 2022 veel gebruik gemaakt van alternatieve financiering. Er is voor bijna € 4 miljard aan non-bancaire financiering verstrekt. Dat is een stijging van 21%. Dit is te lezen in het recent verschenen rapport ‘Onderzoek non-bancaire financiering 2022’ (pdf) van SMF. 

Bijlagen bij dit bericht