Explosieve groei crowdfunding in eerste helft van 2021

13 juli 2021 | Door redactie

Door een zeer sterk tweede kwartaal is er in Nederland via crowdfunding voor € 249 miljoen financiering opgehaald in het eerste halfjaar van 2021. Nog nooit werd er in zes maanden zoveel geld opgehaald met crowdfunding, aldus een recente analyse van branchevereniging Crowdfundmarkt.

Crowdfundmarkt meldde eerder dit jaar al dat de Nederlandse markt voor crowdfundingleningen in 2021 explosief zal groeien door onder andere een ‘post-coronazomer’. De verwachting is dat de nationale crowdfundmarkt in 2021 voor het eerst richting een half miljard funding gaat in één jaar. In totaal zijn er tot nu toe dit jaar 2.007 crowdfundingprojecten gepubliceerd door de platformen die zijn geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). In heel 2020 waren dit er 2.692.

Minder populair in 2020

Crowdfunding was in 2020 minder populair bij beleggers. Dit had alles te maken met de coronapandemie van afgelopen jaar. Vorig jaar staken beleggers via crowdfunding € 270 miljoen in ondernemingen en projecten. Dat is vergelijkbaar met 2018. De stijging van 21% werd daarmee weer tenietgedaan. Voor dit jaar zijn de verwachtingen dus weer een stuk positiever.

Ongelijk speeldveld op de markt

Volgens Crowdfundmarkt ligt er nog wel gevaar op de loer voor crowdfunding in Nederland. Nederland dreigt verreweg het duurste land in Europa te worden om een crowdfundingplatform te registreren. Op 10 november 2021 treedt officieel de nieuwe wetgeving voor de Europese crowdfundingmarkt in werking, die de harmonisatie van de Europese kapitaalmarkten moet bevorderen. Het ministerie van Financiën publiceerde recent een voorstel over het berekenen van de kosten voor het aanvragen van een crowdfundingvergunning. Daaruit blijkt onder andere dat toezichthouder AFM maar liefst € 200 per uur mag berekenen voor de beoordeling van een nieuwe aanvraag, met een maximum van € 75.000. De Europese wetgeving kan dus leiden tot een ongelijk speelveld op de crowdfundingmarkt.