Licht aan de horizon voor crowdfunding in coronatijd

Crowdfunding is al jaren een populaire financieringsvorm. Via deze non-bancaire financieringsvorm werd in 2019 ruim € 321 miljoen opgehaald. Dat is een stijging van 21% ten opzichte van 2018. Het leek erop dat de stijgende lijn zou doorzetten in 2020, maar de coronacrisis gooide een spaak tussen de wielen. Toch is de prognose voor 2020 dat de markt weer aantrekt.

3 juli 2020 | Door redactie

De Nederlandse markt voor crowdfundingleningen komt in de eerste helft van 2020 niet verder dan € 104 miljoen, 37% minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers van Crowdfundmarkt, een brancheorganisatie voor crowdfunding.Het aantal projecten dat meer dan € 1 miljoen ophaalt via crowdfunding steeg de laatste jaren sterk. In 2019 waren er 43 projecten waar € 1 miljoen of meer mee was gemoeid. Dat is een stijging van 60% ten opzichte van 2018.

Minder projecten gefinancierd in de eerste 2 kwartalen

Uit de data-analyse van Crowdfundmarkt blijkt dat in het eerste kwartaal van 2020 726 projecten zijn gefinanceerd ten opzichte van 966 in het eerste kwartaal van 2019 en in het tweede kwartaal van 2020 542, ten opzichte van 848 in die periode vorig jaar. Maar die daling zet niet door. Het lijkt erop dat ondernemers hun projecten wel hebben uitgesteld, maar er niet compleet van afzien voor dit jaar. Het crowdfundingplatform Geldvoorelkaar.nl heeft in mei en juni al weer meer ondernemers geholpen dan vorig jaar in dezelfde periode en de verwachting is dat dat voor de tweede helft van 2020 alleen maar zal toenemen.

Crowdfundpanel met PSD2-app geïnstalleerd

Voor crowdfunding liggen er ook allerlei nieuwe ontwikkelingen in het verschiet. Het gebruik van bankgegevens voor online diensten wordt bijvoorbeeld steeds bekender. Denk bijvoorbeeld aan apps die worden gelanceerd op basis van PSD2-regelgeving. Zo is eind april van dit jaar een Crowdfundpanel met PSD2-functionaliteit geïnstalleerd. De PSD2-koppeling zorgt dat het online dashboard automatisch vult op basis van een directe link met de bank. Dan wordt de benodigde data geladen. De applicatie herkent de verschillende bij- en afschriften per crowdfundingplatform en geeft deze weer in de persoonlijke portefeuille. De nieuwe app is geschikt voor investeerders in alle landen waar de PSD2-regelgeving van toepassing is.