Regels voor crowdfundingplatforms op de schop

23 november 2015 | Door redactie

Minister Dijsselbloem van Financiën wil de regelgeving voor crowdfunding veranderen, nu crowdfunding bijna niet meer weg te denken is als alternatieve financiering. Er zijn echter nog wel wat hobbels te nemen op weg naar verdere groei.

Crowdfunding neemt een vlucht en daar wringt meteen de schoen. De huidige regelgeving maakt crowdfunding (tool) namelijk soms onnodig ingewikkeld. Daarom wil minister Dijsselbloem volgend jaar een aantal wijzigingen doorvoeren. Zo moet er een uitzondering komen op het provisieverbod voor crowdfundingplatforms die beleggingen regelen. Daarnaast moet het toezicht op crowdfundingplatforms die bemiddelen bij leningen worden versterkt. Er wordt nu onderzoek gedaan naar de mogelijkheden. De wijzigingen moeten 1 januari 2016 ingaan. 

Kiezen tussen crowdfundingplatforms

Het afgelopen jaar heeft één op de tien Nederlanders geïnvesteerd in een crowdfundingproject. Crowdfunding inzetten voor uw eigen organisatie is dus geen gek idee. Als u dit overweegt, is het verstandig uw crowdfundingactie goed voor te bereiden (tool). Daarnaast moet u bedenken met welk crowdfundingplatform u in zee wilt gaan. Inmiddels zijn er behoorlijk wat platforms, elk met een eigen focus. In Bestuur Rendement 11-2015 vindt u een marktanalyse van deze platforms, zodat u weloverwogen een keuze kunt maken. Deze editie valt op 24 november 2015 op de mat.