Vergelijk rendement crowdfunding nog in kinderschoenen

12 juni 2018 | Door redactie

Hoewel de crowdfundingbranche op weg is om transparanter te worden, zijn resultaten van de verschillende platformen nog niet met elkaar te vergelijken. Onder druk van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) wordt er hard aan gewerkt om de presentatie van de nettorendementen van de leningen te verbeteren. Dat blijkt uit onderzoek van Crowdfundmarkt.

De grote platformen geven vaak wel inzicht in het totaal aan verstrekte leningen (tools), het al afgeloste deel en het afgeboekte deel. Een goede vergelijking is alleen nog niet mogelijk, omdat het totaal aantal projecten bij de meeste platformen te klein is en de ‘volwassenheid’ van de lening-portefeuilles sterk verschilt.

Rijp en groen door elkaar is moeilijk vergelijken

Crowdfundmarkt heeft de ‘volwassenheid’ van de lening-portefeuilles afgezet tegen de gepresenteerde nettorendementen van de uitgezette financiering per crowdfundingplatform (tools). Daarin komt duidelijk naar voren dat de nettorendementen van crowdfundingplatformen met volwassen lening-portefeuilles lager zijn dan die van relatief jonge platformen. Dat is logisch, want in de gepresenteerde nettorendementen worden alleen de historische afboekingen meegenomen.

Groei van crowdfunding maakt goede analyses mogelijk

Met de groei van de crowdfundingmarkt zal de populatie vanzelf toenemen waardoor een goede analyse in de toekomst mogelijk wordt. Verschillen in volwassenheid van lening-portefeuilles kunnen weggewerkt worden door het verwacht rendement te berekenen op basis van historische data. In de Verenigde Staten gebeurt dit al standaard door platformen als Prosper en Lending Club.