Hoe wordt bij crowdfunding de investering terugbetaald?

15 juli 2019

Onze onderneming heeft een niche ontdekt en wil financiering zoeken via crowdfunding. Hoe kunnen we deze investeerders straks terugbetalen?

Mensen die in uw idee geloven, zullen uw onderneming via crowdfunding geld geven om uw gat in de markt uit te werken. Zij hopen daar natuurlijk wel iets voor terug te krijgen, bijvoorbeeld een vermeerderd geldbedrag of een product. Het is dan ook een investering die zich moet terugbetalen.

Aandeel, lening of product

U wilt natuurlijk de financiers van uw project belonen voor hun investering. ‘Terugbetalen’ of uitkeren kan op verschillende manieren:

  • Aandelen. In ruil voor een geldelijke investering krijgen de investeerders aandelen in uw bedrijf. Als er veel investeerders zijn, kunnen zij zich ook verenigen in een onderneming die aandelen van u krijgt. Deze vorm van crowdfunding is geschikt voor starters.
  • Lening. Het is handiger als de investeerders zich inschrijven voor een lening. De lening heeft een vaste looptijd en binnen die looptijd betaalt u de lening terug, inclusief rente. Uiteraard zijn er ook leningen zonder rente, maar u trekt meer investeerders als u een hoge rente belooft.
  • Product. Is uw crowdfundingsactie puur gericht op het ontwikkelen van een nieuw product, dan kunt u investeerders ook laten inschrijven met de belofte dat zij het product als eerste krijgen als uw plan is verwezenlijkt. Met deze vorm van voorinschrijving ontvangt u niet alleen kapitaal om uw idee te verwezenlijken, u heeft automatisch een groep afnemers.

Zorg voor een goede onderbouwing van uw idee. Mensen gaan niet investeren in iets waar ze niet in geloven. Het is aan u om de mogelijke investeerders te overtuigen dat u een gat in de markt heeft gevonden. Kijk eens op de sites geldvoorelkaar.nl, crowdaboutnow.nl of kapitaalopmaat.nl of u Nederlandse geldschieters voor u kunt winnen.Meer informatie over crowdfunding vindt u in de toolbox Zo zet u crowdfunding in voor uw financiering.