Met welke fiscale regels moet ik rekening houden bij crowdfunding?

20 juli 2020

Ik wil voor de ontwikkeling van een nieuw product een crowdfundingcampagne opzetten, waarbij deelnemers na de introductie een exemplaar van dat product krijgen. Met welke fiscale regels moet ik rekening houden?

Bij gebruik van crowdfunding kunt u te maken krijgen met de Belastingdienst. Expliciete regels met betrekking tot crowdfunding kent de fiscus echter niet. Welke fiscale regels gelden, hangt af van de aard van de afspraken in het contract, ofwel de beloningsstructuur. Zorg ervoor dat de overeenkomsten op dit punt helder zijn en dat ze de wederzijdse rechten en plichten correct omschrijven.

BTW-heffing

U moet bij crowdfunding altijd nagaan of dit BTW-gevolgen heeft voor uw onderneming. BTW-heffing is bij crowdfunding alleen verplicht als de crowd in ruil voor de bijdrage in uw project een directe tegenprestatie ontvangt.

Dit is het geval als uw onderneming de crowdfunding gebruikt voor de verkoop van een product. Omdat er dan sprake is van normale productverkoop, moet uw onderneming BTW betalen over de ontvangen crowdfundingbijdrage.

Visie EU

De BTW-commissie van de Europese Unie heeft haar visie op de BTW-gevolgen bij crowdfunding in 2015 gepubliceerd. Deze visie, die de fiscus volgt, is op hoofdlijnen als volgt:

  • Het leveren van bepaalde goederen of diensten die u in ruil voor bijdragen belooft, zijn belast met BTW.
  • De BTW op die leveringen of diensten is verschuldigd op het moment dat uw onderneming de bijdrage ontvangt.
  • Er is geen BTW verschuldigd voor het ontvangen van een lening (een bijdrage waar geen tegenprestatie tegenover staat) of het verstrekken van aandelen.
  • De fondsenwervende diensten van crowdfundingsplatforms zijn belast met BTW, zoals het maken van reclame op de website tegen vergoeding (ofwel sponsoring).

 Meer informatie over crowdfunding vindt u in de toolbox Zo zet u crowdfunding in voor uw financiering.