Ontdek de CSRD in zes stappen

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een Europese richtlijn die grotere ondernemingen verplicht om in hun jaarverslag te rapporteren over hun impact op mens en milieu.
Maar kleine ondernemingen kunnen ook met de CSRD te maken krijgen, vanwege hun rol als toeleverancier voor ondernemingen met een rapportageplicht. Zij kunnen bijvoorbeeld gevraagd worden om inzicht te geven in hun eigen duurzaamheidsinspanningen.

In deze toolbox vindt u praktische tools en heldere informatie over de gebieden waar uw onderneming de CSRD kan tegenkomen.

  • 1

    Download de interactieve inhoudsopgave

    Ontdek de CSRD in zes stappen

    Zie wat de Corporate Sustainability Reporting Directive voor u betekent

    De CSRD geldt vanaf 2024 voor grote ondernemingen, en in de jaren erna ook voor steeds kleinere. Maar zelfs als uw onderneming niet onder de duurzaamheidsrapportageplicht van de CSRD valt, kunt u ermee te maken krijgen. Bijvoorbeeld als u toeleverancier bent van ondernemingen met een rapportageplicht. Daarom is het goed om op de hoogte te zijn van wat de CSRD inhoudt, en welke verplichtingen hij met zich meebrengt.

    Volg onderstaande stappen, en ontdek waar u de CSRD kunt tegenkomen en wat u ermee moet.

    Elke titel in de interactieve inhoudsopgave bevat de link naar het betreffende onderdeel op Rendement Online. Deze inhoudsopgave is ook te gebruiken als checklist: u kunt items afvinken als u wilt bijhouden welke onderdelen u heeft afgerond.                    

  • 2

    Wat houdt de CSRD in?

    CSRD heeft ook gevolgen voor het mkb

    Tool Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) Publicatiedatum: 07-11-2024

    De CSRD verplicht grote bedrijven een duurzaamheidsverslag op te stellen. Ook kleinere ondernemingen moeten laten zien hoe duurzaam ze zijn.


    CSRD nog niet bekend binnen het mkb

    Verdiepingsartikel Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) Publicatiedatum: 24-01-2025

    De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), die per boekjaar 2024 in werking treedt, verplicht grote ondernemingen om via rapportage inzicht te geven in hun impact op mens, milieu en maatschappij. Kleinere ondernemingen kunnen ook te maken krijgen met deze EU-richtlijn. Op initiatief van Motivaction en MKB Servicedesk, onder andere in samenwerking met Rendement Uitgeverij, is eind 2024 onderzoek uitgevoerd onder mkb-ondernemingen en zzp’ers om boven tafel te krijgen hoe zij tegen duurzaamheid, en specifiek de CSRD-richtlijn, aankijken.


    CSRD en het mkb: verantwoording van de hele keten

    Verdiepingsartikel Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) Publicatiedatum: 08-11-2024

    Per boekjaar 2024 moeten grote beursgenoteerde ondernemingen verslag doen van hun duurzaamheidsbeleid en -prestaties door de introductie van de EU-richtlijn Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Er is al veel geschreven over dit onderwerp, maar vooral over de impact van de CSRD op het grootbedrijf. Ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf (mkb) kunnen echter niet achterover leunen. Zij kunnen alsnog met deze richtlijn te maken krijgen.


    Het duurzaamheidsverslag

    Infographic Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) Publicatiedatum: 29-01-2025

    De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een Europese richtlijn die ondernemingen verplicht om te rapporteren over hun impact op mens en milieu. In hun jaarverslag worden zij geacht inzicht te geven in hun duurzaamheidsprestaties. Dit gedeelte wordt ook wel het duurzaamheidsverslag genoemd.


    Tien adviespunten voor een CSRD-rapportage

    Tool Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) Publicatiedatum: 25-09-2024

    In deze checklist staan tien aandachtspunten die bijdragen aan het opstellen van een rapportage in overeenstemming met de CSRD.


    Voor welke ondernemingen geldt de CSRD-richtlijn?

    Vraag & Antwoord Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) Publicatiedatum: 07-06-2024

    Vanaf welke grootte zijn ondernemingen verplicht om regels rondom duurzaamheid in het kader van de CSRD vast te leggen in het jaarverslag?


  • 3

    De CSRD en het geïntegreerd jaarverslag

    Wat is het verschil tussen integrated reporting en de CSRD?

    Vraag & Antwoord Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) Publicatiedatum: 25-09-2024

    Onze onderneming wil volgend jaar een geïntegreerd jaarverslag publiceren. Voldoen we daarmee meteen ook aan de CSRD?


    Integrated reporting voor uw onderneming in zes stappen

    Toolbox Jaarverslag en jaarrekening Publicatiedatum: 27-09-2024

    Integrated reporting, oftewel rapporteren in de vorm van een geïntegreerd jaarverslag, is een nieuwe vorm van verantwoorden waarbij de waardecreatie en impact van een onderneming centraal staan. In deze toolbox leest u eerst meer over wat integrated reporting precies inhoudt en waarom uw onderneming een geïntegreerd jaarverslag zou willen opstellen. Vervolgens staat het daadwerkelijke opstellen van het geïntegreerde jaarverslag centraal, en de externe controle daarop. Tot slot vindt u verdere informatie over duurzaamheid voor de financiële afdeling.


  • 4

    De CSRD en de accountantscontrole

    Limited assurance bij een geïntegreerd jaarverslag en CSRD

    Verdiepingsartikel Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) Publicatiedatum: 30-09-2024

    Integrated Reporting is altijd specifiek voor een onderneming of instelling. Echter, de laatste tijd vragen ondernemingen steeds vaker aan hun accountant om assurance (dat is simpel gezegd een bevestiging dat iets waar is) bij het betreffende geïntegreerde jaarverslag, dan wel specifieke duurzaamheidsinformatie.


    NBA pleit voor aanpassing van duurzaamheidswet

    Nieuws Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) Publicatiedatum: 18-09-2023

    Alleen accountants zijn op dit moment geschikt voor de toetsing van duurzaamheidsinformatie. Dat is de mening van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA). De beroepsorganisatie reageerde op de consultatie van de Wet Implementatie Richtlijn Duurzaamheidsrapportering, die moet leiden tot de implementatie van de EU-richtlijn de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).


    CSRD en ESRS

    Infographic Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) Publicatiedatum: 18-03-2025

    Om te voldoen aan de EU-richtlijn Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) moet een onderneming rapporteren volgens de European Sustainability Reporting Standards (ESRS). Er zijn twee algemene standaarden (Algemene eisen en Algemene toelichtingen). De overige tien standaarden zijn onder de drie ESG-thema’s ondergebracht: Environmental (E), Social (S) en Governance (G), in andere woorden Milieu, Sociaal en Bestuur.


    Hoe verhoudt ESRS zich tot CSRD?

    Vraag & Antwoord Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) Publicatiedatum: 18-03-2025

    Onze onderneming moet voldoen aan de CSRD. Bij de voorbereidingen daarvoor kom ik vaak de term ESRS tegen. Wat is dat, en wat heeft ESRS te maken met CSRD?


    CEA zal duurzaamheidseisen verwerken in eindtermen

    Nieuws Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) Publicatiedatum: 11-06-2024

    Dit jaar treedt de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) in werking in de nationale wetgeving. Dit heeft ook gevolgen voor de eindtermen die de Commissie Eindtermen Accountancy (CEA) vaststelt voor de accountancy-opleidingen.


  • 5

    Andere gevolgen van de CSRD

    Heeft CSRD gevolgen voor het personeelsbeleid?

    Vraag & Antwoord Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) Publicatiedatum: 18-03-2025

    Onze organisatie is steeds meer bezig met duurzaamheid, onder meer vanwege duurzaamheidswetgeving zoals de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Op welke manier krijgt HR hiermee te maken?


    Claims 'klimaatneutraal' of 'eco' alleen mét bewijs

    Nieuws Duurzaam ondernemen Publicatiedatum: 12-02-2024

    Het Europees Parlement heeft ingestemd met wetgeving die vrijblijvende klimaatclaims aan banden legt. Onderneming die hun producten of diensten bijvoorbeeld het label 'klimaatneutraal' willen meegeven, mogen dat straks alleen nog doen als ze de claim ook kunnen onderbouwen.


  • 6

    De rol van de OR bij CSRD

    Het stimuleren van milieuzorg is een urgente taak voor uw OR

    Verdiepingsartikel Duurzaam ondernemen Publicatiedatum: 18-06-2024

    Het vierde lid van artikel 28 WOR geeft uw OR de opdracht om binnen de organisatie de zorg voor het milieu te stimuleren. Bovendien heeft uw OR adviesrecht als de bestuurder een belangrijke investering wil doen of een belangrijke maatregel wil treffen voor het milieu (artikel 25, lid 1l WOR). Uw OR heeft dus een prominente rol bij de verduurzaming van uw organisatie. Hoe geeft u hier concreet invulling aan?


    Geen milieubeleid zonder de OR

    Tool Duurzaam ondernemen Publicatiedatum: 15-02-2024

    Volgens de Wet op de Ondernemingsraden heeft de OR de taak om de zorg voor het milieu te bevorderen. Hoe, dat ziet u in deze video


    OR is aan zet bij (verplichte) duurzaamheidsrapportage

    Nieuws Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) Publicatiedatum: 10-03-2023

    De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verplicht grote organisaties om vanaf boekjaar 2024 een duurzaamheidsrapportage op te stellen. Dat is een flinke opgave. De ondernemingsraad (OR) doet er daarom goed aan om er bij de bestuurder op aan te dringen dat hij hier werk van maakt.