Aangifte doen van cybercrime kan voortaan online

13 februari 2020 | Door redactie

Volgens de politie zijn mensen minder geneigd aangifte te doen van cybercrime dan van criminaliteit die niet online plaatsvindt. Om dit laagdrempeliger te maken, is aangifte van cybercrime sinds kort ook online mogelijk.

Cybercrime neemt hand over hand toe, en het lijkt te lonen. Denk aan de universiteit van Maastricht die cybercriminelen een bedrag van 197.000 euro in bitcoins betaalde om gegijzelde bestanden weer vrij te geven; een zogenoemd geval van ransomeware. Om aangifte te vergemakkelijken, kan dit sinds kort online via de website van de politie. Vooralsnog kan dat alleen van helpdeskfraude, maar in de toekomst wordt dat een heel scala aan online delicten.

Rekening plunderen

Bij helpdeskfraude worden de slachtoffers benaderd door criminelen die zich voordoen als helpdeskmedewerkers van een softwarebedrijf. Door het gesprek slim te sturen, weten ze het slachtoffer zo ver te krijgen dat dit software installeert waarmee de crimineel de rekening van het slachtoffer kan plunderen. Het volgende misdrijf dat op de rit staat voor online aangifte, na helpdeskfraude, wordt het bovengenoemde ransomeware.

Vertegenwoordiger van de organisatie

Of er voor organisaties een speciaal online aangifteformulier komt, is nog niet duidelijk. Online aangifte voor particulieren geschiedt momenteel door in te loggen met een persoonlijk DigiD. De politie adviseert op dit moment organisaties die slachtoffer zijn geworden van cybercriminaliteit (pdf) om langs te komen of het landelijke nummer te bellen. Vorig jaar ontving de politie ongeveer 1600 meldingen van cybercrime.