Fiscus waarschuwt voor neptelefoontjes belastingschuld

21 november 2017 | Door redactie

Criminelen bellen organisaties en particulieren in naam van de Belastingdienst met het niet zo vriendelijke verzoek om meteen een belastingschuld af te tikken. De fiscus drukt belastingplichtigen daarom op het hart om niet in te gaan op die verzoeken.

De telefoontjes zijn een nieuwe, nog brutalere stap in de pogingen van cybercriminelen om organisaties en particulieren geld af te troggelen uit naam van de fiscus. Het punt is dat de Belastingdienst zélf ook met belastingplichtigen belt om afspraken te maken over een belastingschuld (tools). En dan is het dus wel handig als bijvoorbeeld een ondernemer niet direct de hoorn op de haak gooit.
Als het de échte inspecteur is die belt, dan houdt die zich aan een aantal spelregels, meldt de Belastingdienst op zijn website:

  • De fiscus verwijst altijd naar eerdere correspondentie die bij u bekend moet zijn (een aanslag, betalingsherinnering of lopende betalingsregeling).
  • Betalingen maakt u alleen over op een rekeningnummer van de Belastingdienst.
  • De fiscus vraagt nooit om uw bankgegevens, wachtwoorden of inlogcodes.
  • Als de Belastingdienst een betalingsregeling met u afspreekt, ontvangt u altijd een bevestiging van de afspraken.

Phishing en verdachte brieven melden bij Belastingdienst

Eerder dit jaar waarschuwde de Belastingdienst al voor nepberichten via Whatsapp. Die berichten riepen ontvangers op om zo snel mogelijk een betalingsachterstand te betalen. Maar de appjes kwamen niet van de fiscus, maar van criminelen. Toen kon de fiscus nog zeggen dat de dienst nóóit via Whatsapp communiceert, en dat ontvangers de berichten dus meteen konden weggooien. Maar dat gaat voor het bellen over belastingschulden dus niet op.
De Belastingdienst waarschuwt uiteraard om niet in te gaan op de verzoeken in de mails en brieven en vraagt organisaties en particulieren ook om melding te maken van phishing-mails, verdachte brieven, valse telefoontjes en ander digitaal gespuis. Dat kan door een kopie of screenshot te maken en die te mailen naar valse-email@belastingdienst.nl. Een uitgebreide beschrijving van hoe zo’n melding in z’n werk gaat vindt u op deze website. Daar staat bijvoorbeeld ook de lijst met bankrekeningnummers die de Belastingdienst gebruikt.