Het Digital Trust Center is een blijvertje

Het Digital Trust Center (DTC) dat twee jaar gelden als proef werd opgestart om de cyberweerbaarheid van organisaties te vergroten, blijkt een blijvertje. Het wordt een vast onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Dit schrijft staatssecretaris Keijzer in een brief aan de Tweede Kamer.

20 februari 2020 | Door redactie

In 2018 werd het Digital Trust Center (DTC) opgezet om de cyberveiligheid van organisaties te waarborgen. Het betrof in eerste instantie een tijdelijke proef om organisaties op de risico’s van cybercrime te wijzen, te adviseren over digitale veiligheid en organisaties de handen ineen te laten slaan om zich te beschermen tegen cybercriminaliteit. Na evaluatie is besloten dat het DTC met zijn werk een belangrijke bijdrage levert aan de digitale veiligheid van organisaties en daardoor onmisbaar is.

Wachtwoordmanager gebruiken en back-ups maken

Uit de evaluatie blijkt dat organisaties met ondersteuning van het DTC met een aantal relatief simpele stappen hun digitale veiligheid enorm kunnen verbeteren. Denk aan het gebruik van een wachtwoordmanager of het maken van back-ups. DTC geeft hierover tips en aanbevelingen, onder andere na het doen van een Basisscan Cyberweerbaarheid die te vinden is op de website van het Digital Trust Center. Deze scan werd in drie maanden tijd maar liefst duizend keer uitgevoerd.

Samenwerkingsverbanden en subsidies

Uit de evaluatie bleek verder dat het DTC nauwer moet gaan samenwerken met het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) en beter ingespeeld moet raken op de behoeften van grote organisaties.
In april 2020 start een nieuwe aanmeldingsronde voor subsidies en samenwerkingsverbanden. Dit jaar hoopt het DTC om minimaal dertig samenwerkingsverbanden mogelijk te maken om zo zijn bereik en het effect te vergroten. Kijk voor meer informatie op de website van het DTC.

Bijlagen bij dit bericht

Sterke wachtwoorden
E-learning | VideoCollege 10 minuten