Kaart met realtime cyberaanvallen maakt probleem inzichtelijk

20 februari 2018 | Door redactie

Niet iedere organisatie kan echt geloven dat cybercriminelen het op haar gemunt hebben. Maar iedere organisatie is kwetsbaar voor cyberaanvallen, en een kijkje op een wereldkaart die realtime de lopende aanvallen weergeeft, kan de omvang van het probleem goed duidelijk maken.

Een cyberaanval? Op óns? Nou, dat zal toch wel loslopen? Voor veel mkb-bedrijven is het nog steeds lastig voor te stellen dat ook zij te maken kunnen krijgen met een van de vele cyberaanvallen. En die kwetsbaarheid is juist niet gewenst met het oog op de AVG (tool). Er zijn natuurlijk aanvallen die moeilijk te missen zijn, zoals een DDoS-aanval. Hierbij worden de servers van een organisatie ‘gebombardeerd’ met verzoeken om een webpagina te openen, waardoor uiteindelijk het hele netwerk van de organisatie vastloopt. Maar aanvallen van hackers of phishingpogingen vinden dan weer in het geniep plaats. En als het niet zichtbaar is, kan dat de indruk wekken dat er ook niets aan de hand is. Maar dat cybercriminaliteit niet een kwestie is van een paar keer per dag, maar van tientallen keren per minuut, wordt duidelijk bij het bekijken van de wereldkaarten van Norsecorp en Sicherheitstacho. Deze geven realtime de aanvallen weer die gaande zijn. Een blik op zo’n kaart is genoeg om de omvang van het probleem te begrijpen.

Nederland groot internetknooppunt

De kaarten zijn gebaseerd op sensoren en meetpunten wereldwijd. Bij Norse is het nodige in te stellen, bijvoorbeeld de locatie of het soort aanval. Verder is te zien waar een aanval vandaan komt, op welk land hij is gericht en de details van de aanval zelf. De aanvalshaarden zijn aan te wijzen met de muis, waardoor zichtbaar wordt welke verbinding er gelegd wordt tussen aanvaller en slachtoffer. Nederland staat permanent hoog in de lijst van aanvallers. Dat komt omdat hier een groot internetknooppunt is met dus ook veel en snelle serverruimte. Cybercriminelen kopen die graag in om hun aanval te kunnen realiseren.

Bijlagen bij dit bericht

AVG: een introductie
E-learning | VideoCollege 14 minuten