Organisaties nemen steeds meer cybersecuritymaatregelen

Het aantal ICT-veiligheidsincidenten door aanvallen van buitenaf is gedaald, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de recent verschenen Cybersecuritymonitor 2019. Organisaties nemen ook steeds meer maatregelen tegen mogelijke cyberaanvallen.

23 september 2019 | Door redactie

Grotere organisaties nemen vaker cybersecuritymaatregelen dan kleinere organisaties. Zij hebben vaak een complexere ICT-infrastructuur, meer ICT-experts in dienst en zijn vaak interessanter voor cybercriminelen. In 2018 gaf ruim 90% van organisaties met 500 en meer werknemers aan meer dan 6 cybersecuritymaatregelen te hebben genomen.

Authenticatie via tokens 

Vooral middelgrote organisaties boeken voortgang met de invoering van authenticatie via soft- en hardwaretokens. In 2018 lag het percentage organisaties met meer dan 6 cybersecuritymaatregelen 5 procentpunt hoger dan een jaar eerder. Voor organisaties met 2 werknemers was dat 17%. De grootste toename was te zien bij organisaties met 10 tot 20 werkzame personen: bijna 40% gaf in 2018 aan meer dan 6 cybersecuritymaatregelen te gebruiken. In 2017 was dat nog 31%.

Antivirussoftware, wachtwoorden en gegevens opslaan 

De meest gebruikte securitymaatregelen zijn antivirussoftware, een beleid voor sterke wachtwoorden en het opslaan van gegevens op een andere fysieke locatie. Van organisaties met 500 of meer werkzame personen maakte 99% in 2018 gebruik van antivirussoftware, 95% had een sterk wachtwoordenbeleid en ook 95% sloeg gegevens ergens anders op. Bij organisaties met 2 werkzame personen was dit respectievelijk 82%, 56% en 57%. Encryptie werd het minst toegepast. Van grote organisaties maakte 69% hier gebruik van tegen 19% van organisaties met 2 werkzame personen.

Encryptie voor opslag

Middelgrote organisaties maakten een inhaalslag ten opzichte van grote organisaties in het gebruik van geavanceerde maatregelen tegen cybercrime. Vooral het gebruik van authenticatie via een soft- of hardwaretoken en beleid voor sterke wachtwoorden nam in 2018 toe bij bedrijven van 20 tot 50 werkzame personen (met 9 en 6 procentpunt). Grote organisaties maakten vooral meer gebruik van encryptie voor opslag en voor het versturen van data.
Download de Securitymonitor 2019 (pdf)

Bijlagen bij dit bericht