Andere insteek strijd tegen cybercrime mkb

23 oktober 2015 | Door redactie

Voor u als ondernemer vormt cybercrime een enorme strop. Het kabinet presenteerde daarom vorig jaar een plan om mkb-ondernemingen minder kwetsbaar te maken voor cybercrime en daarnaast het consumentenvertrouwen in online zakendoen te versterken. Het was de bedoeling een internetkeurmerk te lanceren. Dit plan is nu echter van de baan.

Cybercrime is een groot probleem, dat de Nederlandse economie jaarlijks voor circa € 8,8 miljard dupeert. Vooral ondernemers ondervinden veel hinder van criminelen die gevoelige informatie en geld buitmaken door middel van hacking en phishing. Daarnaast zijn schadelijke bijwerkingen als het stijgen van de premies voor het verzekeren van online risico’s in de toekomst niet uit te sluiten. Toch heeft het ministerie van Economische Zaken onlangs aangegeven dat het keurmerk er niet komt. Tijdens een verkenning van de mogelijkheden heeft zij bestaande keurmerken bestudeerd en het draagvlak voor een nieuw keurmerk onderzocht. De conclusie van het ministerie luidt dat een keurmerk veilig internet voor het mkb te veel aspecten beslaat, variërend van de veiligheid van e-mail tot de cloud en dataverwerking, van patchmanagement tot de hackbaarheid van websites. Ook is het mkb veel te divers om baat te hebben bij een enkel keurmerk.

Ontzorgen mkb bij cybercrime nu prioriteit
Het ministerie geeft de strijd tegen cybercrime echter niet op. Het traject zal nu worden voortgezet onder de noemer Cybersecure mkb. Dit traject heeft het ‘ontzorgen’ van het mkb als primair doel, bijvoorbeeld door u als ondernemer advies te geven over cruciale zaken als beveiliging