Android Market veiliger door uitsmijter

6 februari 2012 | Door redactie

Heeft u een smartphone of tablet die draait op besturingssysteem Android? Dan klinkt het u vast als muziek in de oren dat Google de Android Market een stuk veiliger gaat maken. Nu kunnen makers van malware nog met speels gemak kwaadaardige applicaties in deze App Store zetten. Die praktijken moeten met de komst van ‘Bouncer’ tot het verleden behoren.

Google heeft software ontwikkeld die de Android Market veiliger moet maken. De naam ‘Bouncer’ (het Engelse woord voor ‘uitsmijter’) zegt het al: het programma scant nieuwe en bestaande apps op malware, spyware, virussen en ander ‘verdacht gedrag’. Onbetrouwbare apps wordt de deur gewezen. Daarnaast zal het programma ontwikkelaars van apps onder de loep nemen, om te voorkomen dat kwaadwillenden het gewoon opnieuw proberen met een andere app.    

Bouncer zorgt voor minder malware

De komst van Bouncer zal malware natuurlijk niet volledig uitroeien. Android Market blijft een open platform, waar iedereen die kundig genoeg is om een eigen applicatie te ontwikkelen, deze in principe kan introduceren. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Apple’s App Store, waar applicaties aan strenge eisen moeten voldoen om een plekje op de schappen te krijgen. Maar Bouncer zal de hoeveelheid malware in de Android Market wel flink terugdringen.