App-makers onder vuur voor stelen adresboeken

19 maart 2012 | Door redactie

Veel bedrijven zijn maar wat geïnteresseerd in uw gegevens. De populariteit van apps wordt aangegrepen om aan die informatie te komen. Het is u vast niet ontgaan dat sommige apps zichzelf toegang verschaffen tot uw adresboek. Een groep Amerikaanse burgers pikt dit niet langer, en heeft stappen gezet om een collectieve rechtszaak aan te spannen tegen een aantal makers van zulke apps.

Weinig smartphone-bezitters kunnen de verleidingen van apps weerstaan. Maar terwijl u een spelletje aan het spelen bent, is de app aan het rondneuzen op uw smartphone. In Amerika staat er een collectieve rechtszaak op stapel tegen onder andere Twitter, LinkedIn, Apple en Facebook. Die bedrijven zouden namelijk via apps adresboeken hebben gestolen van miljoenen gebruikers.

Adresboeken gebruikt voor social media

De apps zouden adresboeken – die zij op de smartphones van gebruikers aantreffen – doorsturen naar de ontwikkelaar. Extra vervelend is dat die gegevens in sommige gevallen ook via openbare netwerken zijn verstuurd. De mogelijkheid bestaat dus dat derden ook de adresboeken in handen hebben gekregen. De gegevens in de adresboeken worden volgens de aanklacht onder andere gebruikt om suggesties te doen op sociale netwerken. Het sociale netwerk kan met die informatie bijvoorbeeld voorstellen om de personen uit het adresboek toe te voegen aan de vriendenlijst.