Bedrijven in de problemen door terughacken?

6 mei 2013 | Door redactie

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft een wetsvoorstel gedaan dat het mogelijk moet maken verdachte computersystemen ‘terug te hacken’. De politie zou dan met speciale software mogen inbreken op een elektronisch systeem (dus bijvoorbeeld ook een smartphone) dat verdacht wordt van betrokkenheid bij een cyberaanval.

Minister Opstelten wil de politie de bevoegdheid te geven ‘terug te hacken’. Dit zou bijvoorbeeld mogen als er verdenkingen bestaan dat een bepaald systeem betrokken is bij een cyberaanval. Op het eerste gezicht een mooie manier om cyberboeven te grazen te nemen. Het voorstel staat echter niet duidelijk stil bij de mogelijke consequenties. Zo schiet het al snel zijn doel voorbij. De crimineel installeert software op de pc die hij aanvalt, en verder blijft hij buiten beeld. De computer die de politie terughackt, is dus bijna altijd van een onwetend bedrijf of een onwetende burger. Daarmee komen dus gegevens van onschuldigen in handen van de politie.

Hackpoging kan tot uitval van systemen leiden 

En voor uw bedrijf kan het een aantal akelige problemen opleveren. Uw systemen kunnen door de hackpoging van de politie beschadigd raken of uitvallen. Wie is er dan verantwoordelijk voor de schade? En denk eens aan de mogelijkheid dat de cybercrimineel meelift met de inbraakpoging van de politie. Die moet immers poorten openzetten om binnen te komen. Als u een hack meteen signaleert terwijl deze gaande is, mag u hem dan onderbreken? Want tot nu toe kon u er veilig van uitgaan dat er een cybercrimineel bezig is, maar het zou dus ook zomaar de politie kunnen zijn.