Bent u een ster in sterke wachtwoorden?

24 november 2015 | Door redactie

Vandaag is het de Nationale Verander Je Wachtwoorden-Dag. Het is de bedoeling dat u vandaag nog eens extra stilstaat bij de manier waarop u wachtwoorden bedenkt en gebruikt. Doet u dat op een veilige manier? En kent u de risico’s als uw wachtwoord gestolen zou worden? Organisatoren Tweakers, het Openbaar Ministerie en de Stichting Veilig Internetten hopen u met deze dag aan het denken te zetten.

Nederlanders worstelen met hun wachtwoorden. Mensen moeten er zoveel onthouden, dat ze in de praktijk vaak voor een paar diensten dezelfde gebruiken of kiezen voor 1234. Dat hoeft niet per se een probleem te zijn, als u de wachtwoorden voor diensten waar (indirect) toegang tot geld of relevante informatie mee gemoeid is, maar sterk en uniek maakt. Dat kunt u testen op wachtwoordbewust.nl. De meeste gebruikers denken dat een sterk wachtwoord er een is met letters, cijfers en speciale tekens. Dat klopt, maar dat is heel lastig te onthouden. Een goed alternatief is een lange zin. Die is makkelijker te onthouden en volgens de experts net zo veilig.

Gebruik meer dan twintig tekens

Een ingewikkeld wachtwoord van 4 tekens levert 85 miljoen mogelijkheden op die de computer allemaal moet uitproberen. Voor een computer is dat echter een peulenschil. Maar hoe langer het woord, hoe meer mogelijkheden. En de grens lijkt te liggen bij twintig tekens. Daarboven moet de computer zoveel mogelijkheden uitproberen, dat het veel te lang duurt om te kraken. Een bestaand woord gebruiken is niet verstandig, omdat cybercriminelen wachtwoorden vergelijken met alle woorden uit het woordenboek. Maar van een lange zin hebben ze dus geen kaas gegeten!