Beveiligingsincident kost een onderneming € 270.000

6 december 2022 | Door redactie

Een gegevensbeveiligingsincident in Nederland kost een onderneming gemiddeld maar liefst € 270.000. Dat is een halve ton meer dan het wereldwijde gemiddelde. Nederlandse ondernemingen maken zich dan ook vooral zorgen om de financiële impact van een dergelijk incident, zo blijkt uit recent onderzoek.

In het onderzoeksrapport van ESET Nederland is te lezen dat gegevensbeveiligingsincidenten relatief duur zijn volgens de Nederlandse respondenten. De kosten van een incident worden hier geschat op bijna € 270.000. Wereldwijd bedragen de gemiddelde kosten van een beveiligingsincident ongeveer € 220.000. Nederlandse mkb-ondernemingen maken zich dan ook vergeleken met andere landen vooral zorgen om de financiële gevolgen van een incident (74%). Wereldwijd zijn respondenten vooral bezorgd over gegevensverlies. Dit komt in Nederland op de tweede plek (62%). Andere zorgen voor Nederlandse mkb’ers zijn het verlies van klantvertrouwen (53%), verstoring van de bedrijfsvoering (51%) en imagoschade (46%).

Ondernemer heeft vertrouwen in technologie

Aan het onderzoek namen ongeveer 1.200 besluitvormers op het gebied van cybersecurity deel. Uit dit onderzoek komt naar voren dat het Nederlandse mkb veel vertrouwen heeft in technologie. Zo is 76% van de Nederlandse respondenten van mening dat technologische vooruitgang veel zakelijke kansen biedt. Respondenten vinden ook dat nieuwe technologie veel beter moet worden beschermd. Van deze respondenten geeft 44% daarbij aan dat budgetbeperkingen en een gebrek aan investeringen op het gebied van cybersecurity een grote uitdaging zijn voor IT-afdelingen.

Factoren die tot cyberaanval kunnen leiden

De Nederlandse respondenten geven in het ‘Mkb Digital Security Sentiment Report 2022’ (pdf) ook aan dat vijf factoren het risico op een cyberaanval in belangrijke mate vergroten:

  1. Het gebrek aan cybersecurity-bewustzijn onder werknemers (85%).
  2. Een wildgroei aan applicaties (80%).
  3. Het gebruik van Remote Desktop Protocol (79%).
  4. Hybride- of thuiswerken (78%).
  5. Statelijke actoren als gevolg van de oorlog in Oekraïne (74%).

Bijlagen bij dit bericht