Cyberboef in nopjes met Internet Explorer 11

Gebruikt u Internet Explorer 11, dan zult u goed op uw hoede moeten zijn met het bezoeken van gevoelige webpagina’s. Er blijkt namelijk een kwetsbaarheid in de webbrowser te zitten waardoor aanvallers er makkelijk zelf een pagina in kunnen smokkelen. U denkt dan de website van uw bank te bezoeken, maar zit uw gegevens in te vullen op de pagina van een cybercrimineel.

9 februari 2015 | Door redactie

Microsoft heeft het inmiddels zelf bevestigd; er zit een lek in Internet Explorer 11. Hierdoor kunnen aanvallers relatief simpel om een zelfgemaakte webpagina op uw scherm te toveren terwijl u denkt dat u uw bank bezoekt. Er is een manier waarop de eigenaren van websites dat tegen kunnen gaan, maar ze moeten daarvoor een code aanzetten, en dat doen ze lang niet allemaal.

Tweede browser kan helpen

Tenzij u door het gebruik van bepaalde webtoepassingen verplicht bent om het surfen met Internet Explorer te doen, kunt u een tweede browser downloaden. U kunt probleemloos twee browsers naast elkaar gebruiken. Mits de tweede goed beveiigd is, kunt u met deze browser gevoelige webpagina’s eerst ‘testen’. Alternatieven kunnen bijvoorbeeld Opera of Firefox zijn. Firefox kunt u uitbreiden met een groot aantal extra (beveiligings)opties. Of andere versies van Internet Explorer dezelfde kwetsbaarheid hebben, is nog niet bekend.