Cybercrime verzekeren prijzige grap

12 november 2015 | Door redactie

Cybercrime is een groot probleem, dat de Nederlandse economie jaarlijks voor circa € 8,8 miljard dupeert. Mogelijk heeft uw organisatie daarom een verzekering afgesloten om de risico’s rond cybersecurity af te dekken of overweegt dat te doen. In dat geval moet u er rekening mee houden dat de premies de komende jaren flink zullen stijgen.

Dit is in de Verenigde Staten al het geval. De reden hiervoor is dat in de afgelopen jaren steeds meer digitale aanvallen zijn gepleegd, waarbij de schade van cybercrime soms in de honderden miljoenen dollars liep. Grote ondernemingen hadden gigantische schades. Bouwmarkt Home Depot had bijvoorbeeld $ 232 miljoen schade, maar kreeg maar $ 100 miljoen van zijn verzekering terug. Warenhuis Target had $ 264 miljoen schade, maar daarvan dekt de verzekering nog minder: zo’n $ 90 miljoen. Het vinden van een geschikte verzekering (tool) wordt daarom niet makkelijker.

Dekking van uw verzekering is van belang

Loopt uw bv een grote kans op een cyberaanval, dan zal de premie hiervoor niet mals zijn, zeker niet als uw bv veel vertrouwelijke gegevens verwerkt. De boete die u moet betalen als deze gegevens op straat komen te liggen na een hack, zijn steeds hoger. Goede beveiliging is kostbaar, maar uw cybersecurity-verzekering moet in elk geval een aantal belangrijke zaken dekken om de schade van een cyberaanval te beperken:

  • Schade aan uw systeem als gevolg van hacken.
  • Kosten als gevolg van forensisch onderzoek.
  • Kosten voor verbeterde systeembeveiliging.
  • Afpersing met illegaal verkregen gegevens.