Cybercriminelen botvieren in Nederland

30 augustus 2011 | Door redactie

Als u ’s ochtends op het werk uw computer opstart, controleert u als eerste op nieuwe mail. Het laatste waar u dan op zit te wachten is een virus. Jammer genoeg stijgt de kans dat u hiermee geconfronteerd wordt met de dag. Zo was het aantal e-mails dat een virus bevatte in de maand augustus in Nederland schrikbarend hoog. Ook de hoeveelheid spam en phishingberichten neemt in hoog tempo toe. Voorzichtigheid is dus geboden.

Heeft u een hekel aan spam, dan is er slecht nieuws voor u. Het aantal spamberichten is in Nederland behoorlijk hoog. Dit blijkt uit onderzoek van Symantec. Ten opzichte van de maand juli troffen Nederlanders in augustus drie keer zoveel spam aan bij het openen van de mailbox. Maar liefst 77% van ons e-mailverkeer bestaat uit spam. Phishing is ook nog steeds een groot probleem. Momenteel is een op de 296 berichten een phishingbericht.

Wees alert op virussen

Ook krijgen wij in vergelijking met andere landen vaak te maken met e-mails die een virus bevatten. Een op de 147 e-mails bevat een virus. Ter vergelijking: in Duitsland gaat het om een op de 444 e-mails. Natuurlijk zorgt uw werkgever ervoor dat zoveel mogelijk dubieuze mail wordt tegengehouden, maar dat betekent niet dat er niks tussendoor glipt. Gelukkig kunt u altijd nog rekenen op uw eigen gezonde verstand. Maar blijf toch alert, cybercriminelen worden steeds slimmer.