Nederland gaat de strijd tegen cybercriminaliteit onder meer aan met een ‘Digital Trust Centre’. Mkb-ondernemers kunnen daar aankloppen voor advies over het tegengaan van digitale boeven.
De regering trekt voor 2018 in totaal € 26 miljoen uit in de strijd tegen cybercriminaliteit, zo blijkt uit de Prinsjesdag-stukken. Economische Zaken heeft jaarlijks € 2,5 miljoen beschikbaar voor het Digital Trust Centre (DTC), laat de begroting van het departement zien.
Ondernemersorganisatie MKB-Nederland toont zich tevreden met de komst van het centrum. MKB had er eerder al op gehamerd dat er meer geld moest komen voor de aanpak van cybercriminaliteit. Eerder onderzoek liet al zien dat de huidige maatregelen in het bedrijfsleven om cyberboeven buiten de deur te houden niet volstaan.
Dat hackers inbreken en gegevens stelen is niet alleen heel vervelend, het kan een organisatie ook op een boete komen te staan in het kader van de meldplicht datalekken (tools). Als een organisatie te maken krijgt met een datalek, moet de werkgever daarvan een melding doen bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Die kan een boete opleggen.
In een brief aan de Tweede Kamer (pdf) heeft demissionair minister Kamp inmiddels meer tekst en uitleg gegeven over het DTC. Want nu is er ook al een centrum dat cyberboeven moet tegengaan, het Nationaal Cyber Security Centrum. Maar dat richt zich met name op de Rijksoverheid en organisaties in de zogenoemde vitale infrastructuur, zoals energiebedrijven. Het overgrote deel van het bedrijfsleven zit niet in die vitale infrastructuur, maar heeft wél steeds meer last van cybercrime. Die ondernemers moet het DTC gaan bijstaan met informatie over dreigingen en advies over maatregelen.
Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland juichen de komst van het DTC toe. Ondernemingen hebben grote behoefte aan actuele, heldere informatie over cyberdreigingen en aan objectieve adviezen, aldus de verenigingen. De werkgeversorganisaties denken dat het DTC zal helpen om de 'kansen van de digitale economie' beter te benutten.