Duizenden wifi-camera’s zo lek als vergiet

9 maart 2017 | Door redactie

Het is weer alarm in filmopnameland: wifi-camera’s van honderden fabrikanten blijken zo lek als een mandje. Een beveiligingsonderzoeker ontdekte verschillende kwetsbaarheden die allemaal terug te leiden zijn naar China.

Het zit zo: zeer veel wifi-camera’s worden door hetzelfde Chinese bedrijf vervaardigd. Fabrikanten van over de hele wereld kopen deze apparaten op, passen de meegeleverde firmware aan naar hun wensen en plakken er vervolgens hun eigen merknaam op. Het beveiligingslek zit dan ook in GoAhead, (de koppeling naar) de webserver die het Chinese bedrijf in de meeste van deze wifi-camera’s installeert. Volgens experts is deze basissoftware zo belabberd dat het een ‘achterdeurtje’ vormt.

Privacy beveiligingscamera’s in het geding

Cybercrime (tool) ligt dan natuurlijk op de loer. Zo kunnen kwaadwillenden beveiligingscamera’s kapen, toegangscodes buit maken en zelfs meekijken zonder autorisatie. Op dit moment zijn er zo’n 1.250 merken te vinden op de lijst van potentieel lekke camera’s. Beveiligers zeggen dat eigenaren van een camera op de lijst deze maar beter niet met internet kunnen verbinden totdat duidelijk is hoe en wanneer de lekken worden gedicht.