Een hacker kan uw Samsung-toestel overnemen

24 juni 2015 | Door redactie

De Samsung-toetsenbord-app blijkt niet helemaal hacker-proof te zijn. Door een vervelend lek kunnen kwaadwillenden uw Samsung-toestel van een afstand overnemen, afluisteren of er malware op installeren. De patch is onderweg, maar mogelijk heeft u die helemaal niet nodig.

De standaard toetsenbord-app van Samsung blijkt zo lek als een mandje. Door een fout in de app SwiftKeyboard – onder andere te vinden op de Samsung Galaxy S6, S5 en S4 – kunnen hackers uw Samsung-smartphone ongemerkt bedienen. Dat blijkt uit onderzoek van beveiligingsbedrijf Nowsecure. Zo kunnen kwaadwillenden malware op uw telefoon installeren, een foto maken met uw camera, telefoongesprekken afluisteren, tekstberichten inzien, de gps-locatie opvragen en foto's op de interne opslagruimte bekijken. Op de site van Nowsecure kunt u controleren of uw Samsung-toestel kwetsbaar is.

Niet voor alle Samsung-smartphones een patch

De toetsenbord-app is standaard geïnstalleerd op de Samsung-telefoons en u kunt deze niet verwijderen. Hackers kunnen het lek ook misbruiken als u een andere toetsenbord-app op uw Samsung-telefoon gebruikt. Samsung is inmiddels begonnen een patch voor het lek uit te rollen. Smartphones die de Samsung-dienst KNOX hebben ingeschakeld, krijgen geen update omdat de fabrikant op die toestellen beveiligingsmaatregelen kan treffen zonder een patch uit te brengen. Tot u de update binnen heeft, is het aan te raden om geen verbinding te maken met openbare wifi-netwerken. Hotspots zijn namelijk een walhalla voor hackers die misbruik willen maken van dit lek.