Een sterk routerwachtwoord is noodzakelijk

3 september 2015 | Door redactie

Uit onderzoek is gebleken dat hackers het standaard wachtwoord van een router gemakkelijk kunnen kraken. Met een simpele rekensom kunnen zij uw wachtwoord boven water halen. Het is dus verstandig om het standaard wifi-wachtwoord te vervangen door een sterk wachtwoord.

Onderzoekers van de Radboud Universiteit hebben aangetoond dat de wachtwoorden die providers aan de router meegeven, vaak gebaseerd zijn op de naam van het wifi-netwerk. Deze naam komt terug in de lijst met beschikbare wifi-verbindingen die u op uw tablet, telefoon of computer terug vindt. Hackers komen achter uw wachtwoord door de onderdelen van de naam te combineren. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaat bekijken of de standaardwachtwoorden van providers voldoende beveiliging bieden.

Een sterk wachtwoord verzinnen

Op dit moment zijn er al nieuwe routers verkrijgbaar die zijn voorzien van een sterk wachtwoord. Als u de kans dat hackers uw wifi-wachtwoord hacken wilt verkleinen, doet u er verstandig aan om het standaardwachtwoord vervangen door een eigen wachtwoord. Het verzinnen van een sterk wachtwoord hoeft geen hogere wiskunde te zijn. In het nieuwsartikel ‘Sterke wachtwoorden met een knipoog’ kon u lezen dat u best wat vaker emoticons in uw wachtwoord kunt gebruiken. Deze zijn veilig en bovendien makkelijk te onthouden. Het is belangrijk om deze emoticons alleen te gebruiken als toevoeging aan uw (bestaande) wachtwoord, anders maakt u het hackers juist gemakkelijker.