Er wordt gewerkt aan versleuteld bellen

10 maart 2014 | Door redactie

Door alle berichten over afluisterpraktijken zoeken veel mensen naar manieren om toch veilig te kunnen communiceren. Het is geen prettig idee als u met een partij belt in het kader van een nieuw product en dit wordt ergens op de wereld gewoon gelogd. Twee grote telefoonproviders zijn in dit gat gesprongen en bieden een dienst aan waarmee u versleuteld kunt communiceren met klanten, zakelijke relaties of ‘gewoon’ met het thuisfront.

Het is al geen prettige gedachte dat er precies wordt opgeslagen met wie u belt, waarvandaan en hoe lang. Het wordt ronduit vervelend als u zich realiseert dat er gretig in die informatie gegraven wordt door geheime diensten van allerlei overheden. Als u hieraan wilt ontsnappen, kunt u natuurlijk uw eigen maatregelen nemen. Maar voor een groot deel bent u ook aangewezen op de beschikbaarheid van veilige apparatuur (zoals de onlangs verschenen Blackphone) en diensten. Providers KPN en Vodaphone hebben nu een dienst aangekondigd waarmee het mogelijk wordt uw berichten te versleutelen.

Voor alle mobiele besturingssystemen

KPN wil in juni een dienst lanceren waarmee u encryptie kunt toepassen op uw telefoongesprekken en bij het versturen van tekst en data. Vodafone brengt eind dit jaar een app op de markt om versleutelde communicatie mogelijk te maken. De kosten voor gebruik van de app zouden € 10 per maand bedragen. Vooralsnog zal Vodafone de Secure Call app uitbrengen voor de Duitse markt. Zowel de app van Vodafone als de dienst van KPN worden aangeboden voor alle mobiele besturingssystemen.