EU: certificering iOT-apparatuur komt eraan

18 maart 2019 | Door redactie

Voor het eerst komt er een EU-brede certificering die de cyberveiligheid een handje moet helpen. Apparatuur die verbonden is met het Internet of Things (IoT) moet voortaan aan bepaalde standaarden voldoen.

Het Europees Parlement is akkoord met een standaard voor alle in de Europese Unie verkochte IoT-apparaten. De certificering geldt ook voor aanverwante producten en diensten. In eerste instantie zal de certificering op vrijwillige basis bij de leveranciers plaatsvinden. Het is de bedoeling dat het Europees Parlement in 2023 bekijkt of de certificering verplicht moet worden of niet. Gedeeltelijk implementeren zou ook een conclusie kunnen zijn.

Meer IoT-apparaten én meer cyberaanvallen

Een belangrijke reden voor de IoT-certificering is het groeiend aantal apparaten dat met het internet verbonden is en de kwetsbaarheid die ze met zich meebrengen. Zo hebben sommige toegangscodes die niet te veranderen zijn, andere kunnen door hun constructie niet geüpdatet worden. Er vinden dan ook steeds vaker cyberaanvallen (tool) op deze apparaten plaats. De nieuwe cybersecuritywetgeving moet nu eerst worden goedgekeurd door de Europese Raad.